Ресторантьорите готови да вдигнат цените, за да избегнат фалитите

4643
Ресторантьорите готови да вдигнат цените, за да избегнат фалитите
Снимка: БГНЕС

"Ресторантьорството беше стабилен бизнес преди 2020 г. Това, което ни се случи с коронавируса, някак си изпускаме това, че бяхме затворени, беше ни забранено да работим и това беше огромен финансов удар за бизнеса. Ние се опитваме да задържим и хората, които работят при нас, и тези, които успяха да преминат. Имаше много фалити, може да има и още такива". 

За това предупреди председателят на Българската асоциация на заведения Ричард Алибегов пред bTV за по-високото ДДС за бизнеса по предложение на служебния финансов министър Росица Велкова. 

Още: Росица Велкова отрече политически фойерверк: Не сме фалирали, но може да фалираме

Ресторантите са пълни, но потреблението е доста далеч, отчете той. 

Бизнесът готов на протести: Връщането на ДДС-то може да е пагубно

Реакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от предложените данъчни промени, не закъсня. Връщането на ДДС до 20% за ресторантьорит...

Алибегов добави, че ресторантьорите ще вдигнат цени, но от това ще се намали потреблението. Пред БНТ доц. Григор Сарийски се учуди как така се говори за по-ниско ДДС, когато има явно увеличение на оборотите. На хубавото лесно се свиква, добави той.

Ричард Алибегов няма комуникация със служебния кабинет, но решенията, които трябва да се вземат са в пленарна зала. Ресторантьорите все пак са в изчаквателна позиция. 

В момента ресторантьорите имат три пъти повече разходи в сравнение с 2019 г. В последните 3 годни стана модерно, че когато се появи криза, веднага се започва с ресторантьорския бранш. Изказването на служебния финансов министър Росица Велкова е изключително сериозно, изтъкна Алибегов. В цяла Европа хотелиерство и ресторантьорство върви ръка за ръка, посочи той. 

Ричард Алибегов се надява след изборите да има редовен кабинет, за да може всеки бранш да си отстоява нейното. 

Любослав Костов от КНСБ добави, че в доклада на финансовия министър никъде не се казва, че ще фалира държавата. От 19 страни-членки на Еврозоната не спазват критериите за дефицит в бюджета, като навсякъде е над 3%. Защо трябва да се правим на по-католици от папата, недоумява Костов. 

Алибегов се оплака: Хората си поръчват една пица с две чинии

В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от ...

Той уточни, че няма как държавата да фалира, при положение, че е с най-ниския дълг. "Държавата няма да фалира, далеч сме от това", успокои Любослав Костов. КНСБ са готови на стачни действия и ако държавата не чуе синдикатите, ще има масови стачки. 

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че превозвачите са свикнали винаги да са на първо място, когато се заговори за някакво увеличение на ДДС-то или данъците. Трябва да е ясно на всички, че когато се увеличат тол таксите цената ще бъде платена от всички български граждани. Всяка една транспортна услуга ще включва и разхода за тол таксите, обясни Арабаджиев. 

"Ние със служебното правителство говорим как да се защити вътрешният пазар и затова сме внесли предложения за отстъпки, за да може този финансов удар, който би последвал, ако се увеличат тол таксите, да бъде поет повече от международния трафик и тези, които работят на вътрешния пазар, да бъдат облекчени", подчерта Йордан Арабаджиев. 

Той предупреди, че е ясно, че все пак тол таксите ще се вдигнат. Арабаджиев очаква, че ако се увеличат тол таксите, поне с 3 стотинки за един хляб ще е поскъпването. 

Още: Икономист: Как може финансов министър да сбърка прогнозата за дефицита с цели 4%?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика