Ръководителят на БАИ се похвали с инвестициите, но прескочи въпроса дали има чуждестранна експлоатация

6882
Ръководителят на БАИ се похвали с инвестициите, но прескочи въпроса дали има чуждестранна експлоатация
Снимка: БГНЕС

През 2017 година общият обем на всички проекти, подкрепени от държавата върху които работи Българската агенция за инвестиции (БАИ), е 311 млн. лева, докато през 2018 година обемът е 850 млн. лева. Това заяви Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, който добави: "Считам, че общият тренд е възходящ".

По думите на Янев сега БАИ работи по 70 преписки, чийто общ обем 1,7 млрд. лева. Според ръководителя на БАИ през 2019 година щяло също да има сериозен ръст на инвестициите.

Големите търговци избират складове в Източна, а не в Западна Европа - защо?

Онлайн търговците на дребно се надпреварват да строят складове в Централна Европа издигат пазара на недвижими имоти в региона до нови в...

Същевременно Янев обяви за "спекулация" твърденията, че големите търговски вериги идват в България, за да източват български капитал. Според него те помагат на по-малки компании да намерят мястото си, но по-интересно за българската икономика било в сферата на информационните технологии и какви инвеститори идват там. Софтуерните компании почват да се развиват все по-сериозно и в автомобилната индустрия, продължи със завоите в говоренето Янев, който заяви, че така може да реализираме "подготвените си кадри".

На въпрос на Българската национална телевизия (БНТ) какви са тенденциите на развитие, Янев наблегна на новите технологии и иновациите. Той отказа да коментира дали в България ще бъде открит завод на Volskwagen, като каза: "Нека да не спекулираме" предвид неофициалната информация, че германската автомобилна марка ще дойде у нас или в Сърбия и ще открие голямо предприятие, за производство на множество компоненти за германската марка. Говореше се за такава инициатива в Турция преди няколко месеца – бизнесът най-добре си знае какво къде и как да направи, заключи Янев.

Попитан обаче след като хвали и индустриалните зони кой ще работи там предвид всеизвестното изтичане на човешки капитал от България, Янев изрази увереност, че "има все още кадри в България", а и правителството почва да обръща по-голямо внимание на подготовката на кадри чрез засилване на съответните специалности в образованието. Има райони с висока безработица в България и затова БАИ предоставя освобождаване от данъци при реинвестиции на печалба в тях от бизнеса, като за последните 3 години имало данъчни облекчения от 80 млн. лева за такива компании.

Оцеляват не най-големите, а най-гъвкавите – в днешно време мениджмънтът трябва да пренасочва ресурс към определени продукти много бързо, настоя Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика