Секторът на строителството с най-песимистични очаквания у нас

2152
Секторът на строителството с най-песимистични очаквания у нас
Снимка: iStock

Общият показател на бизнес климата в България нараства с 0.8 през септември, като единственият сектор, в който се регистрира понижение е този на строителството. В същото време подобрение в очакванията, относно условията за правене на бизнес у нас, се отчита в секторите на промишлеността, търговията на дребно и услугите, става ясно от редовната анкета на Националния статистически институт. Основни предизвикателства пред всички сектори са несигурната икономическа среда и липсата на работна ръка.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 0.5 пункта главно поради благоприятните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче настоящата производствена активност се оценява като резервирана, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като през последния месец се отчита засилване на отрицателното им въздействие.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 2.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки и по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-позитивни.

Строителството у нас намалява за втори пореден месец

Индексът на строителната продукция у нас отчита понижение за втори месец подред, като причината за това е спад в гражданско/инженерното...

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за дейността на предприятията, като в сравнение с август се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Относно продажните цени 39.6% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1.6 пункта в резултат на оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като благоприятна, докато очакванията за следващите три месеца остават резервирани.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Инфлацията ще се усети най-силно в строителството и търговията на дребно

Общият показател на бизнес климата у нас изненадващо се повишава през юни тази година, спрямо преходния месец май въпреки, че основните...

Според анкетата делът на мениджърите, които очакват продажните цени в сектора на услугите да се увеличат през следващите три месеца, е 20.9%.

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 1.1 пункта в резултат на песимистичните очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-умерени са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството 42.0% от мениджърите предвиждат те да се увеличат през следващите три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика