Синдикатите подкрепиха увеличението на командировъчните

1847
Синдикатите подкрепиха увеличението на командировъчните
Снимка: iStock

Синдикатите подкрепят проекта на Постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Наредбата за командировките в страната, а сред работодателските организации има принципна подкрепа. Увеличението на размера на дневните командировъчни беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Гранична зала на МС. Предложението е за увеличение на командировъчните от 20 на 40 лв.

Увеличават дневните пари за командировка в страната на 40 лева

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ подкрепиха предложението, предаде БТА. 

"Според нас по-обективен измерител, когато отчитаме темпа на актуализиране на командировъчните, трябва да бъде цената на храните, тъй като потреблението на хората, които са командировани, е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница", каза Любослав Костов от КНСБ.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ отбеляза, че увеличението на размера на командировъчните в страната е трябвало да се случи много отдавна. "Изразяваме опасенията си, че след като не бяха приети нашите искания размерът на командировъчните да бъде обвързан с обективен показател, ще последва дълъг период, през който размерът им ще остарее", отбеляза тя.

Принципна подкрепа за промените изразиха Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ). От Българската търговско промишлена палата (БТПП) също изразиха принципна подкрепа, но не се съгласиха с някои нюанси от предложените промени.

"Виждате каква е позицията, при 10% одобрение няма как да си изкривим душата и да кажем, че е добре, но правителството решава", каза Цветан Симеонов от БТПП.

КНСБ иска увеличение на командировъчните

КНСБ иска увеличаване на средствата за командироване, разписани в едноименната наредба. Това стана ясно след срещата на ръководството н...

След изразените мнения на работодателските организации и синдикатите вицепремиерът Лазар Лазаров обобщи, че няма пълна подкрепа за предложения проект на постановление на МС за командировъчните.

"Аз съм убеден, че всички ние – държавата, организациите на работодателите и на работниците и служителите, ще предприемем съответните действия, така че тези 10% да се повишат значително", посочи Лазаров. По думите му това се изисква и съгласно европейската директива за адекватните минимални работни заплати.

Изцяло подкрепяме възможността двойният размер на командировъчните средства да бъдат определяни по решение на командироващия, по решение на колективния орган, или в рамките на колективното договаряне, каза още Лазаров.

Заверката на документите на практика не отпада, отбеляза също той. По думите на министъра начинът, по който командированият ще отчете работата си, ще бъде записан в заповедта за командироване.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика