Служебен вицепремиер: Планът за възстановяване още не е готов и не е достатъчно добър

5389
Служебен вицепремиер: Планът за възстановяване още не е готов и не е достатъчно добър
Снимка: Facebook/Томислав Дончев

Заварваме един План за възстановяване и устойчивост, който все още не е готов и не е достатъчно амбициозен. Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него, в плана има технически неизправности, а България успоредно с това вече говори за корекции. В сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно проекти – това ни казват от Брюксел, в социалната сфера също може да сме по-амбициозни, обобщи Пеканов пред БНТ.

Тома Белев с жалба, касаеща Плана за възстановяване и устойчивост

Столичният общински съветник Тома Белев съобщи в личния си профил във Фейсбук, че е депозирал жалба в МОСВ, касаеща Плана за възстановя...

От една страна се опитваме да спасим плана във формата, в който е сега, успоредно опитваме да го подобрим като проекти, продължи вицепремиерът. Въпросът не е да има само нови проекти, а текущите да бъдат подобрени. Сегашните проекти в плана няма да свършат достатъчно работа към зелен преход, е оценката на Пеканов.

Много ще е важно върховенството на правото при усвояване на пари по този план – да има мониторинг и смятам, че ЕК ще го осигури, предупреди още Пеканов.

Надявах се да заваря един по-готов план. Има още техническа работа да се свърши, работим главно по това, а това е извън амбицията за подобрения, уточни Пеканов.

Може би по две от оперативните програми има някои притеснения, но не искам публично да създавам напрежение – така Пеканов отказа да коментира кои са тези програми. Става въпрос за процент на изпълнение – бях уверен, че винаги към края на програмния период средствата биват договорени и усвоени, посочи той. Според него обаче няма риск да се спират оперативни програми заради работата на служебното правителство – евентуално такъв проблем би дошъл от работата на третото правителство на Бойко Борисов. Какво сочи анализ на финансовото министерство за оперативните програми от март, 2021 година – НАУЧЕТЕ ТУК!

Неправителственият сектор с остри критики към Плана за възстановяване

Бюджетната комисия ще изпрати стенограмите от дебатите по Плана за възстановяване и устойчивост за сведение в Брюксел, съобщи председат...

Проблемът е дали не се случва нещо извън статистиката – проучваме такива сигнали, но не искам да говоря преди проверките да са завършени, посочи Пеканов. И призна, че има притеснения относно безсмислени европроекти – модерни спортни съоръжения в села, където няма свястна ВиК услуга.

Пеканов смята и, че сега е моментът да почнем да възстановяваме с комплекс от мерки бизнес климата, за да се върнат чуждестранните инвеститори в България. Всяка коронамярка трябва да се напасва във времето – включително такива като 60 на 40 и 80 на 20. Въпросът е не само да има кредити, а дали стигат до правилните получатели – тези, които не могат да ги получат, обобщи вицепремиерът. Той каза и другото - страните от Централна Европа догонват по-бързо по-богатите, а ние изоставаме в този процес, защото не сме си използвали на максимум потенциала и възможностите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика