Стоян Александров: 206-те млн. лв. от КТБ са изнесени за ден

31988
Стоян Александров: 206-те млн. лв. от КТБ са изнесени за ден
Снимка: БГНЕС

Спорните 206 млн. лв.* от Корпоративна търговска банка (КТБ) са били изнесени в продължение на няколко часа на 19 юни. Това съобщи бившият финансов министър Стоян Александров в ефира на Нова телевизия. Той се позова на информация на главния счетоводител на финансовата институция Мария Димова, която му се обадила снощи по телефона.

Финансистът обясни, че сумата е включвала 90 млн. евро и малко левове.  Тя е била изтеглена от фирми, които са имали големи наличности в КТБ. Александров уточни, че не знае дали 206-те млн. лв. са напуснали страната или са все още в България.

Орешарски: Да запазим жизнената част от КТБ

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ. Това пише в собствения си профи...

По-нататък бившият финансов министър потвърди, че той действително разполага с големи суми пари, които в момента са блокирани в КТБ. Александров допълни, че от 2 седмици не се е чувал с Цветан Василев и че доколкото знае банкерът действително се страхува за живота си.

От думите на финансиста стана ясно, че в момента трябва да се избира по-малкото зло. Според него гарантирането на всички депозити може и да не е толкова голям проблем, тъй като ще спре изтичането на средства от банки в България към банки в чужбина - процес, който се наблюдавал в момента. 

Александров завърши с това, че държавата така или иначе ще трябва да се намеси, тъй като депозите до 100 хил. евро в КТБ в момента (които са гарнатирани по закон) са за около 4 млрд. лв. Същевременно във фонда за гарантиране на кредите има едва около 2,1 млрд. лв.

*Припомняме ви, че първоначално и БНБ обяви, че 206-те милиона лева са били изтеглени наведнъж. Това схващане се промени в нощта на 13 срещу 14 юли. Тогава стана ясно, че версията се е изпарила от прокурорското обвинение. Новата версия на прокуратурата е, че касиерката и две счетоводителки са отмъкнали парите за няколко години чрез фалшиви счетоводни операции, наредени от Цветан Василев.

Кабинетът отговори на БНБ, предлага КТБ да не се фалира

Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика