Съществуващите жилища в София поскъпнаха с близо 22% за година

1424
Съществуващите жилища в София поскъпнаха с близо 22% за година
Снимка: iStock

Цените на съществуващите жилища в София нарастват с най-бързите темпове у нас през последните 12 месеца, сочат данните на Националния статистически институт.

Цените на съществуващите жилища в София са скочили с 21.7% на годишна база през третото тримесечие на миналата година, докато поскъпването при новите жилища възлиза на 14.4% за същия период, сочат данните на НСИ, публикувани в края на 2022 година. Така средното поскъпване на имотите в столицата достига 18.6% на годишна база, отреждайки на София лидерската позиция спрямо всички останали градове у нас с над 120 000 души население.

Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти

Бързото поскъпване на жилищата в България провокира спад в търсенето на недвижи имоти, тъй като купувачите вече преосмислят намереният...

Поскъпването на имотите в София изпреварва средния годишен ръст на цените за цялата страна, който възлиза на 15.6% през третото тримесечие на 2022 година. Това е най-високият скок на цените на годишна база от 14 години насам. За последно по-сериозно поскъпване е били отчетено през третото тримесечие на 2008 година, когато годишният скок е възлизал на 26.8%. Тогава обаче, още през следващата 2009 година, цените на жилищата у нас започват бързо да падат, повлияни от ефектите, предизвикани от световната финансова криза от 2008 година. Поевтиняването продължава с по-плавни темпове чак до началото на 2014 година.

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

През третото тримесечие на тази година съществуващите жилища у нас поскъпват със средно 17.4% на годишна база, докато новите жилища добавят средно 12.6% за същия период.

Съществуващите жилища поскъпват с по-бързи темпове във всички големи градове у нас с изключение на Русе, където новите жилища записват по-сериозно увеличение в цената – ръст от 18.8% на годишна база, спрямо нарастване от 11.6% в цената на съществуващите имоти. Средното годишно поскъпване на жилищата в Русе достига 12.9% през третото тримесечие на 2022 година, като забавя темпа си на растеж спрямо предходното тримесечие, когато бе регистриран скок от 23.2% за година.

Цените на наемите в София скочиха до исторически рекорд

Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията

Цените на жилищата у нас не спират да растат, но само в два големи града средното поскъпване е по-високо от годишната инфлация. Цените...

Цените на жилищата в Пловдив нарастват средно с 12.1% на годишна база през разглеждания период. Съществуващите жилища в добавят към цената си 12.6% за година, докато новите жилища поскъпват със средно 11.5%.

Имотите във Варна поскъпват със средно 12.8% на годишна база през третото тримесечие, като при новите жилища увеличението възлиза на едва 2.9% спрямо ръст от 18.6% в цените на съществуващите жилища. Данните за Варна не включват продажби в курортните комплекси.

Жилищата в Бургас поскъпват със средно 12.3% на годишна база през третото тримесечие. Съществуващите имоти добавят 16.5% за година, докато новите жилища поскъпват със средно 3.3% за периода.

Жилищата в Стара Загора поскъпват средно с 11.1% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година. Новите имоти поскъпват с 5.7% за година, а цените на съществуващите жилища скачат с 13.5% спрямо третото тримесечие на предходната 2021 година.

Още: Как вървят цените на къщите и парцелите в София?

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика