Създават ново звено за контрол в туризма

1361
Създават ново звено за контрол в туризма
Снимка: Министерство на туризма

Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат към Министерството на туризма, като специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще се прехвърлят към министерството. Това заяви в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон.

Тя подчерта, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите, подчерта министърът. Тя съобщи, че се предвижда инспекторът да има 6 регионални структури, като едната ще е в Боровец. Идеята е тези структури да бъдат също в Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас, за да се обхванат големите зимни и черноморски курорти, предадоха от Министерство на туризма,

Ангелкова: Предвиждат се промени в пакетните пътувания и планинските професии

Предвиждаме промени в Закона за туризма, свързани с пакетните пътувания, планинските професии и създаването на единно звено за контрол,...

Ангелкова акцентира още, че сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на Евродирективата за пакетните пътувания. Те също са включени в първия проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ), който предстои да се внесе в Народното събрание до края на ноември. Министърът посочи, че целта е да се създаде нормативна основа, за да се промени наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване. Така ще намалим нужните документи и голяма част от тях ще набавяме по служебен път. Някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, за да се съобразим с тенденциите. Това обаче няма да се отрази в никакъв случай на качеството на услугите, категорична бе министърът. Тя изрази надежда, че законопроектът ще мине ускорено в Народното събрание, за да може звеното за контрол да задейства най-късно през април.

В началото на зимния сезон съвместните проверки с КЗП ще започнат, за да се инспектират отново ски пистите съобразно наредбата за информационната им обезпеченост. Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Работата на ски патрулите също се регламентира по тази наредба. Преди всичко трябва да се гарантира високото качество на туристическата услуга и на първо място сигурността на туристите, каза още Ангелкова.

Тя припомни добрите резултати от миналата зима, когато бе отбелязан 19,6% ръст в чуждестранните посещения. Тогава над 1,4 млн. чужди туристи пребиваваха в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика