Танева: Производството на плодове и зеленчуци е слабото място на земеделието ни

6653
Танева: Производството на плодове и зеленчуци е слабото място на земеделието ни
Снимка: БГНЕС

Слабостите на българското земеделие са производството и реализацията на плодове и зеленчуци, както и животновъдството. За определени видове плодове и зеленчуци цифрите са най-чувствителни откъм намаление на това, което България е имала като потенциал и е произвеждала. Това заяви аграрният министър Десислава Танева.

По думите ѝ има два етапа в последните 25 години за тези отрасли. "1990 г., когато се възстановява земеделската земя в реални граници и земеделието започва да функционира на изцяло частен предприемачески принцип. За първото десетилетие на плодове, зеленчуци, производството пада около 2,5 пъти на традиционните български производства домати и краставици, както и на традиционни овощни видове. Когато влизаме в ЕС, начинът, по който се договаря подпомагането, а именно на хектар площ без оглед на производството, допълнително утежнява ситуацията на български традиционни производства на плодове и зеленчуци и техният обем пада още толкова, дори и повече. Тоест в момента на производство на домати в България по статистика имаме 6 пъти по-малко”, посочи Танева пред "Фокус".

Оспорваме забраната на ЕК за улов на калкан и черноморска акула през 2016 г.

България и Румъния оспорват искането на Европейската комисия за забрана през 2016 г. на улова на калкан и черноморска акула, съобщава Б...

Според нея направените промените през тази година имат за цел именно да подпомогнат повече производители, отколкото в отишлия си програмен период, през който възможностите са били значително по-малки. „Очакваме, че това ще доведе до нарастване обемите на тези традиционни производства, които са познати и на външни пазари. Това, което трябва да се разбере от земеделските производители с цел ефективност на тяхната земеделска дейност, е необходимостта от сдружаване. В България, особено в този вид производства, има много на брой, малки по обем земеделски производители”, коментира още Танева.

Тя заяви, че българското земеделие е експортно ориентирано и това се дължи на най-развития като конкурентоспособност отрасъл, а именно зърнопроизводството.

"Още в началото на следващата година ще предоставим за обществено обсъждане законодателен пакет в областта на храните. Това е един от законопроектите, който бяхме планирали за тази година, но продължилият дебат и диалог с неправителствения сектор удължи срока. В крайна сметка важното е да предложим едно качествено законодателство. То ще гарантира на потребителите, че това, което пазаруват, съответства на техните очаквания за качество и безопасност. Ние сме почти приключили и в края на януари ще направим и първото обществено представяне на този пакет от законопроекти”, посочи още Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика