Тасев: Новият ценови модел на тока е справедлив

9702
Тасев: Новият ценови модел на тока е справедлив
Снимка: БГНЕС

С предложения ценови модел на тока e постигнато равновесие и е въведена справедливост. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред "Фокус".

По думите му с него ще се даде възможност 180 милиона на годишна база да се върнат в енергетиката, за да покрият дефицити.

Дончев: Поскъпването на тока е най-мързеливият начин за регулиране на енергетиката

Повишаването на цената на тока е най-мързеливият и най-несправедливият начин за регулиране на системата на енергетиката. Така не реша...

„Ако чрез диференциран подход, тоест част от предприятията да носят по-малка тежест от задълженията към обществото, тези 40.21 лв. за бизнеса станат средно 29 лева, то тези 180 милиона няма да влязат в енергетиката“, обясни проф. Тасев и допълни, че това означава, че няма да бъде ликвидиран натрупаният досега дефицит и процесът се отлага с още една година.

„Това обсъждане не е чак толкова конструктивно, но очевидно ще се стигне до компромисния вариант да бъдат въведени диференцираните цени и да не се състои ликвидацията на старите дефицити в НЕК поне в рамките на една година“, каза още енергийният експерт.

Той допълни, че се оказва безпрецедентен натиск от страна на едрия бизнес. Проф. Тасев бе категоричен, че енергетиката ще излезе на пазарни позиции само след 3-4 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика