Тристранката не постигна пълно съгласие за бюджета

1563
Тристранката не постигна пълно съгласие за бюджета
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори не подкрепят напълно бюджета, стана ясно от изявленията след Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени бюджетите на НЗОК, ДОО и на държавата за 2023 г. 

Вицепремиерът Мария Габриел обърна внимание, че посланията от днес са свързани със сътрудничество и диалог.

"По точка първа, свързана с бюджета на НЗОК, Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа. Единствено от Българската търговско-промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Смятам, че е много добра новина, че държавата ще поема разходите за инвитро процедурите.  По бюджета за ДОО съветът не постигна единодушна подкрепа, тъй като АИКБ и КТ "Подкрепа" не подкрепят. Проектът на Закон за държавния бюджет беше подкрепен от всички организации с изключение на КТ "Подкрепа", уточни Габриел. 

Финансовият министър Асен Василев също отчете, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е подкрепил, макар и не единодушно, трите бюджета.  ОЩЕ: Василев: Най-бедните пенсионери ще получат добавки до линията на бедност

По думите му става въпрос за държавен бюджет с 3% дефицит, 1.8% ръст на икономиката, 8.7 % инфлация, запазени социални плащания и запазена политика по доходите на служебния кабинет. Той спомена, че са прецизирани капиталови разходи. 

"Другото голямо перо за намаляване на разходите, беше в частта издръжка. Приходната част е заложено 100% дивидент от държавните дружества, който имам уверение, че ще се случи, както и значително повишение на данъчните и неданъчните приходи в бюджета. Общото увеличение на приходите е с над 4.5 млрд. и половина", коментира Василев. Той обърна внимание, че последните четири седмици приходните агенции са работили активно, което е съвпаднало с крайния срок за данъчните декларациите за корпоративното подоходно облагане, с което страната ни има излишък за първите шест месеца. ОЩЕ: Нинова: Скандал за милиарди между ГЕРБ и ПП-ДБ ще взриви бюджета

Работодателите

Председтаелят на АИКБ Васил Велев коментира, че ще продължи обсъждането как мерките за повишаване на събираемостта да не доведат до значителни по-големи административни тежести за бизнеса. "Получихме уверение, че 3 % дефицит, който е наш голям приоритет във връзка с членството на страната в Еврозоната, няма да бъде постиган чреззадържане на средства, ликвидност към бизнеса", коментира Велев.  Той заяви, е работодателските организации се притесняват от популизъм по линия на бюджета. 

Българската стопанска камара са подкрепили и трите законопроекта. Те определиха бюджетите като изпълними, върпеки същестуващите вътрешни и външни рискове. ОЩЕ: Васил Велев: Бюджетът е напрегнат и не е сигурно, че ще бъде изпълнен

Синдикатите

От КНСБ са разтревожени за бюджета на ДОО, тъй като виждат необходимост от укрепване на пенсиония модел. Синдикатите настояват минималното обезщетение за безработица да е равно на линията на бедност. "Що се касае републиканския бюджет и общата рамка - ние заявихме своята подкрепа за това, което е направено", каза Пламен Димитров. Те се притесняват, че като дял от БВП социалните разходи, а тези за отбрана бележат ръст. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика