Управляващите: 250 лв. става минималната пенсия от 1 юли 2020г. (ВИДЕО)

5327
Управляващите: 250 лв. става минималната пенсия от 1 юли 2020г. (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се договорили за 4 промени в политиките, които ще бъдат отразени в Бюджет 2020, преди гласуването му на второ четене, за да влязат в сила следващата година.

Това са: минималната пенсия да стане 250 лв. от 1 юли догодина; държавата да поеме разходите за детска градина на деца от бедни семейства; ще бъде заделен фонд в размер от 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и не на последно място дебатът кой поема първия ден от болничните приключва - той няма да се заплаща и остава за сметка на работника.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание след заседанието на управляващата коалиция. На пресконференцията присъстваха и председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв", обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Промяната засяга около 800  хил. души. Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. докрая на управлението, вървим в тази посока, допълни той. При този бюджет трудно може да се направи индексиране на пенсиите, но ще го заложим в следващия, обясни Симеонов. "Сега това можем да направим, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от общестовто, а са работили цял живот".

По думите му второто решение, което са взели и което ще материализират е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. Разбира се, ще има праг в засимост от доходите на семействата.

"Това, което мога да ви информирам, че различните общини имат приложен подоходен критерий за определяне на таксите към детските градини. Например по-състоятелните хора, които са с доходи над средните за страната, те си плащат пълната такса. Други, които са под определени граници на доходите не плащат и в момента", каза Симеонов и уточин, че таксата се движи между 40 и 60 лв. "Няма как да не ги интегрираме тези хора, да ги изселим или да се правим, че ги няма", допълни още Симеонов.

"Третото около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер н 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища в общините, в които такива са необходими. Програмата ще е за 3 г.", каза още той .

Той посочи, че четвъртото, около което са се обединили е първият ден от болничните да не се заплаща след 1 януари. Работодателите ще плащат само втория и трети ден болничен, а първият ще остане за сметка на болния, уточни депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

От своя страна Красимир Каракачанов посочи, че 18 млн. дни са болничнитe и често броят им нараства по празници. Според него това не е редно да тежи на работодателите и държавата.

"Проведохме разговори за това какви промени могат да се направят в Закона за бюджета на държавата. В момента тече срок за предложение между първо и второ четене. По този начин коалицията трябва да реализира своите приоритети. Смятаме, че чрез диалог можем да постигаме по-добри неща. Това, което ни предстои следващата година ни задължава да държим стабилно управлението на държавата и да залагаме на стабилно парлалентарно мнозинство", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинга в Народното събрание.

Текстовете от бюджета се обсъждали сега, защото са актуални поправки, които ще бъдат внесени за преструктуриране на Бюджет 2020. "Искам да ви припомня съвсем човешки, че бяхме в период на избори", поясни лидерът на НФСБ.

В отговор на въпрос дали партия "Атака" е участвала в обсъжданията за бюджета, Симеонов отговори: "Атака" е изключена от коалиция "Обединени патриоти". Колаиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция "Обединени патриоти" е променена".

Цялата пресконференция на управляващата коалиция можете да видите в следващото видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика