Васил Велев каза защо бизнесът е против минималната заплата да стане 850 лв.

4084
Васил Велев каза защо бизнесът е против минималната заплата да стане 850 лв.
Снимка: БГНЕС

България е на първо място в целия ЕС по минимална работна заплата отнесена към Брутния вътрешен продукт на глава от населението. За това, което ние произвеждаме, имаме най-високата минимална работна заплата в ЕС. Ако се приеме това предложение за 850 лв. минимална работна заплата, като се добавят класовете за прослужено време, то тя ще бъде по-голяма от средния осигурителен доход. Тогава ще се вдигнат цените в магазините, само че пазарът няма да поеме това и по-скоро ще минат в сивия сектор и ще бъдат съкратени хора. Това мнение изрази шефът на АИКБ Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

Той добави, че 48% от предприятията са казали, че ще вдигат цените, 16% ще съкращават хора, а 18% ще получават равно. „Ето такива са тези икономически дейности. Трябва да работим повече и по-добре, за да има и по-високи заплати“, каза Велев.

Васил Велев: Идва криза, празникът свърши

Идва криза, празникът свърши. Трябва да разпределим справедливо тежестта на тази криза. Това мнение изрази председателят на Асоциацията...

Икономистът Владимир Сиркаров заяви, че за едни работодатели няма да има проблем да вдигнат минималната заплата на 850 лв., но за други това ще е смърт.

„Минималната работна заплата се явява като някакъв вид подкрепа за най-уязвимите хора. В частния сектор има много сериозни разлики и процесът е много динамичен. Продавачката в магазин в София взима много повече от тази в Силистра и това е нормално“, каза Сиркаров.

Икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова продължи да твърди, че е правилно минималната работна заплата да се повиши на 850 лв. Тя обаче уточни, че ако това се случи, хората не бива да бъдат плашени, че тогава ще се вдигнат и данъците. Григорова добави още, че е безумна идея минималната работна заплата да е една в един район на страната и друга в друг.

Относно приемането на нов бюджет Сиркаров заяви, че се изисква време. „Може да се надяваме, ако се сформира кабинет, което както виждаме ще е трудна задача, ще са необходими поне два-три месеца, така че по-рано от март едва ли ще може да се приеме нов бюджет“, каза той.

Икономист: Трябва нов бюджет, няма как да караме с този

Няма как да караме с този бюджет, тъй като той беше направен за година, в която инфлацията беше висока. Трябва да има нов бюджет. Пари...

Шефът на АИКБ Васил Велев пък допълни, че всъщност има готови варианти за различни сценарии, но дали ще ги припознае този нов кабинет, е другия въпрос. „Бюджетът трябва да се обсъди в тристранната комисия заедно със синдикати и работодатели, после да се одобри от министерската и да се внесе в парламента. При всички случаи това няма как да стане до първи януари, но пък може януари месец да се работи с една 12-ата, ако не се удължи“, каза той.

ОЩЕ: На първо четене: Минималната заплата вече трябва да е поне 50% от средната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com