Втора пенсия - между избор на лична инициатива и солидарност от всички

1415
Втора пенсия - между избор на лична инициатива и солидарност от всички
Снимка: БГНЕС

За или против - позициите по предложените от Владислав Горанов промени за втората пенсия остават доста разделени. Според едни експерти решението какво да правиш с парите, които спестяваш за себе си, трябва да е твое. Според други средствата, които се спестяват в частните пенсионни фондове, са много малки и е по-добре да се гарантира пожизнена пенсия, пише Expert.bg. Ето какви са плюсовете и минусите на предложенията на финансовото министерство според двама бивши министри на труда и социалната политика - Христина Христова и Минчо Коралски.

Христова е категорично в полза на свободното решение какво да правиш с парите си - дали да ги вземаш наведнъж, дали да имаш пожизнена пенсия, дали да се договориш да получаваш определен размер пенсия за определен период от време. Държавата има притеснение, че няма да стигат парите от индивидуалните партиди на някои лица, които са с много ниски осигуровки или на такива, на които им се е паднал много неблагоприятен инвестиционен период, коментира пред БГНЕС бившият министър защо се предлагат сегашните промени. Тя счита, че времето за дебат кое е най-добре е много малко. С тези промени се променя цялата философия на осигурителната система и на втория стълб и човек загубва доверие за това, което винаги е мислил – че това са негови лични пари в негови лични партиди, добави експертът. Според Христова трябва да се помисли за премахване на две категории в Кодекса за социално осигуряване – пожизнена пенсия от втория стълб и минимален размер на пенсията от втория стълб.

Калфин: Идеята за обща сметка за втора пенсия не беше съгласувана с министерството

Социалният министър Ивайло Калфин призова ръководствата на частните пенсионни фондове да предложат механизъм за изплащане на втората пе...

Според Минчо Коралски промените, които се правят в момента, ще извадят на светло голяма част от дейността на пенсионните фондове. Промяната е насочена към гарантиране на хората, избрали да получават пожизнена пенсия. Нека сме наясно, че средствата от пенсионните фондове всъщност са малки, посочи Коралски. Няма как – ако искаш да получаваш пенсия, трябва да внасяш пари. Това, че някой ще се демотивира в крайна сметка е свързано с проблема, че с т. нар. пенсионна реформа много хора бяха обезкуражени, виждайки как техните родители, баби и дядовци останаха без пенсии, въпреки, че бяха внасяли цял живот вноски, подчерта Коралски.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика