Въпреки поредна загуба в съда, приближен до Цветан Василев руснак се надява да вземе Vivacom

2543
Въпреки поредна загуба в съда, приближен до Цветан Василев руснак се надява да вземе Vivacom

Претенциите от страна на руския бизнесмен Дмитрий Косарев (бел. ред. - считан за приближен до Цветан Василев), че всъщност е собственик на българския телеком Vivacom са неоснователни. Това постанови в свое решение Висшия британски съд, който се явява първоинстанционен в британското право.

Страни по делото, освен компаниите Empreno Ventures Ltd и LIC Telecommunications Sarl (LICT), които са свързвани с руския богаташ Дмитрий Косарев, са още руската банка VTB Capital (ВТБ Капитал), компанията на де факто собственика на Vivacom Спас Русев Viva Telecom (Вива Телеком), чрез която Русев притежава мажоритарен дял в българския телеком (46%), бившият финансов министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев, който е изпълнителен директор на VTB Capital, както и самият Спас Русев. Всички те са обвинени от компаниите на Косарев, че са организирали чрез измама търг за Vivacom, за да отстранят LICT като притежател на 43% дял във Vivacom. Интересен факт е, че съгласно съдебното решение Русев и "Вива Телеком" всъщност не са счели за нужно да представят защита пред британския съд.

"Спасителят" на Виваком, Дунарит и Авионамс изчезна яко дим

Появилият се с гръм и трясък белгийски инвеститор Пиер Луврие се е отказал от куп знакови активи на Цветан Василев (бел. ред - по думит...

На база решението, с което Actualno.com разполага, се казва, че компаниите на Косарев Empreno Ventures Ltd и LIC Telecommunications Sarl (LICT), които са ищци по делото, нямат основание да се жалват, че нарочно не са допуснати до търга за Vivacom, защото жалбата им е твърде разводнена по отношение на доказателства. Съдът посочва, че не може да се приложи принципа "измамата опорочава всичко" що се отнася до търга (бел. ред. - Косарев казва, че търгът е нагласен и Vivacom е продадена на занижена цена). Изтъкнато е и, че аргументът за накърнен икономически интерес на LICT не е достастъчен, за да се говори за пряко законово нарушение, след като адвокатът на LICT сам е признал, че в структурата на предишната собственост на Vivacom регистрираната в Люксембург компания е "косвен акционер".

Освен това, британският съд казва и, че компаниите на Косарев не са заинтересована страна по решението на руската банка VTB Capital да организира търг за продажбата на Vivacom. Търгът беше организиран, тъй като телекомът пропусна падеж по мостови заем от VTB на стойност 150 млн. евро. При завеждането на делото във Великобритания Косарев твърдеше, че щетите за него заради това са поне 250 млн. евро.

Защо Косарев брои присъдата за победа?

В свое официално изявление, разпространено от руска пиар агенция (Productionru), руският бизнесмен казва, че е извоювал "първата си победа" по делото. Основната причина е, че твърдението на LICT за нанесени щети заради ограничаването на участието на компанията като акционер във Vivacom може да бъде счетено за основателно.

Британският съд не вижда за неоснователно Косарев да търси обезщетение – заради нанесени "финансови вреди" съгласно люксембургския закон за финансовите косвени разпореждания, който се базира на директива 2002/47/EEC на Европейския съюз т.е. директивата има действие и на британска територия. Евентуално обжалване в тази насока от страна на VTB Capital може да има пред Люксембургския касационен съд. Британският съд обаче казва, че въпросът как би отсъдил люксембургският съд вече влиза и в сферата на академичното.

Съдебни перипетии пречели на Спас Русев в управлението на Vivacom

Сагата около банкера Цветан Василев изглежда скоро няма да има край, след като стана ясно, че де факто новият собственик на Vivacom Спа...

Позицията на Vivacom

"С това решение отпадат и последните претенции, свързани с промяната на собствеността на БТК преди 2 години. Пореден съд, в различна юрисдикция, потвърждава несъстоятелността на претенциите на Empreno към групата на БТК.

Българският съд потвърди на три инстанции (включително от Върховния касационен съд), че Empreno няма основание да претендира прогласяването на нищожността на документите във връзка с проведената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, емитирана от БТК.

"ВТБ Капитал" се изправя пред лондонски съд заради продажбата на "Виваком"

Дъщерното дружество от Великобритания на руската държавна банка ВТБ - ВТБ "Капитал", ще се изправи пред Лондонския Висш съд заради прод...

Люксембургски съд в средата на януари също отхвърли всички искове на LIC Telecommunications към БТК.

В средата на миналия месец беше отхвърлена поредната жалба пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе разрешено придобиването на InterV (предишният собственик на Vivacom) от Viva Telecom (Люксембург) С.А."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика