За шест години концесионерът на "Ораново" има 17 административни нарушения

9218
За шест години концесионерът на "Ораново" има 17 административни нарушения

От началото на 2007 година в мина "Ораново" са направени 37 проверки, установени са 199 нарушения на безопасните условия на труд, издадени са 17 акта за административни нарушения и са наложени глоби за общо 33 000 лева. Всичко това показва, че в мина "Ораново" при всички положения е имало условия, които са предразполагали към трагичен изход, заяви в сутрешния блок на БНТ социалният министър Хасан Адемов, предаде БГНЕС.

В момента заедно се прави преглед на законодателната уредба, свързана с безопасните условия на труд, подчерта той. Органите на Главна инспекция на труда извършат регулярни проверки в мините на всеки три месеца, напомни министърът, но добави: "Очевидно е, че това не е достатъчно". В крайна сметка за здравето и безопасността отговарят и работодателите и работниците и трябва всеки ден да се контролират условията на труд. Може би министърът на икономиката трябва да събере браншовия съвет, където да се направи нова крачка, за да има превенция на всичко, което се случва в този отрасъл", заяви Адемов.

В момента 2229 миньори работят в системата на въгледобива в цялата страна. Това е труд, който изисква ежеминутни усилия за спазването на безопасни условия на труд и за технологична дисциплина, коментира още министърът. На въпрос обаче къде е границата между риска и труда, Адемов се затрудни да отговори с точна обосновка.

Актуализацията на бюджета

"При ревизията на ръста на БВП, очевидно е, че ще имаме проблеми в разходната част на бюджета. Проблемите в социалната сфера са свързани с недостатъчно планиране на разходите. Няма заложени пари за коледни надбавки за пенсионерите, но ще се положат максимални усилия това да се случи и аз съм убеден, че ще се случи. Очакванията това да се случи са сериозни и по-добре да се направи такава стъпка, отколкото и нея да я няма", заяви още Хасан Адемов.

Според него най-накрая трябва да финализира дискусията за механизма за минималната работна заплата. Разчетите към момента показват, че ако минималната работна заплата се увели с 20-30 лева, ефектът върху бюджета ще е неутрален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика