Задължително условие за реализацията на АЕЦ "Белене" е участие на българската страна

3065
Задължително условие за реализацията на АЕЦ "Белене" е участие на българската страна
Снимка: БГНЕС

"Проектът AEЦ "Белене" може да се реализира, но сме поставили задължителни условия на които българската страна държи", заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ "Белене".

"Те произтичат от това да бъде защитен максимално имуществения и финансов интерес на българската страна, да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната и да бъде спазено решението на българския парламент и да търсим възможност за реализация на проекта при максимална сигурност на този проект. В тази връзка сме поставили няколко условия:

Стана ясно кои са инвеститорите с интерес към АЕЦ "Белене"

Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция. Това разкри министърът на енергетикат...

Проектът трябва да се реализира при условията на решението на българския парламент. Друго много важно условие, свързано с безопасността на една такава нова ядрена мощност е да бъде използвано изцяло оборудваното, произведено за този проект, да бъдат използвани всички лицензи, които то притежава, т.е. да не бъде променян по никакъв начин дизайна на оборудването и да се придържаме към този проект, който е нотифициран от ЕК през 2007 г.

Наред с това сме поставили условие потенциалните стратегически инвеститори или инвеститор да дадат възможност да се водят преговори да се включат такива компании, които биха участвали с миноритарен дял в проекта или такива, които биха желали да изкупуват енергия при определени условия. Поставили сме и условие, което също считаме за много важно – да се даде възможност българския бизнес да вземе участие при изпълнението на дейностите по проекта като по-нататък сме посочили какъв процент на такова участие би бил оценен най-високо – ако предложат на наши компании над 30% участие на български компании в реализацията на проекта като дейности, които трябва да бъдат извършени. Друг важен момент за избор на бъдещ стратегически инвеститор е да избере оператор с опит в управлението на ВВЕР 1000, като за най-добър такъв правителството счита АЕЦ "Козлодуй" и предложение в подкрепа на "Козлодуй" ще се оцени най-високо!

От гледна точка на стойността на проекта, стойността, която сме поставили като максимална е до 10 млрд. евро. Максимален срок за реализация на проекта - до 10 години като сме посочили ясно какво би било оценено от комисията с най-висока стойност.

Най-високо би било оценено такова предложение или такъв финансов модел, който е със стойност на проекта под 9 млрд. евро и срок за реализация до 8 години. Това е реалистично, защото проектът е в много напреднала фаза притежаваме площадка, оборудването и са на лице предпоставки за реализация под 10 години.

За прозрачност сме определили условно 9 етапа.

Теменужка Петкова обясни какви са необходимите условия за реализацията на АЕЦ "Белене"

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година. Това заяви министърът на ...

Първият е отправяне на покана. Предвижда се да бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и два местни вестника. Предвидено е поканата да бъде изпратена до тези юридически лица, които до момента са заявили писмен интерес към участието си в проекта.

Следващият етап е свързан с подаването на заявления. Ще се изисква информация, която потенциалните инвеститори и такива, които биха искали миноритарен дял, ще трябва да предоставят – юридически данни за съответния инвеститор, информация за последните 10 години какъв е бил инвестиционният им портфейл, включително какви са техните познания и опит в областта на ядрената енергетика.

Поставили сме и условие да бъде предоставена информация за кредитния рейтинг на тези компании. На базата на тази информация, следващият етап е свързан с т.нар. кратка листа на кандидатите, към които ще бъде отправено предложение да подадат обвързваща оферта. В тази обвързваща оферта ще искаме те да представят своята визия за реализация на проекта по всяка една от темите и , които смятаме за важни и по които ще се водят преговорите за реализацията на проекта.

В момента в който отправим покана за обвързваща оферта ще се изиска подписване на договор за конфиденциалност с всеки един ота потенциалните инвеститори като тези ангажименти за конфиденциалност ще бъдат обвързващи както за тях саите, така и за техните консултанти, за да бъдем защитени за това, което ще предоставим като информация по проекта.

След като бъде подписано такова споразумение за конфиденциалност ще бъде предоставен информационен меморандум, който ще съдържа цялата необходима информация за проекта по отношение на техническите параметри, историята на проекта, документите по проекта, информация за макрорамката на страната. Цялата тази база данни ще бъде включена в информационния меморандум,до който достъп ще имат само тези кандидати, които ще подадат обвързваща оферта по отношение на участието си в този проект.

Теменужка Петкова: Нов проект за АЕЦ "Белене" няма

Нов проект за "Белене" няма. Това заяви категорично енергийният министър Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия, къде...

Следващият етап е воденето на преговори – ще се преговаря по всяка тема, което включва финансовия модел, за да видим как компанията си представя реализацията на проекта, ще бъдат обсъдени възможностите за реализация на електрическата енергия. Основният акцент ще бъде финансовият модел, защото за нас е много важно как съответният инвеститор си представя възможността да бъде финансиран проекта, за какъв период от време ще се покрие дълга.

Най-оптималният вариант по отношение на реализацията на такъв тип проекти смятаме че е 20% собствен капитал и 80% привлечен капитал.

След провеждането на преговорите и ако приключат успешно ще се пристъпи към подписване на споразумение с акционерите. Като задължително условие от наша страна ще бъде поставено условието за участие на българската страна в този проект. Това участие се изразява единствено и само с апорт на всички относими активи, които притежаваме във връзка с този проект.

Най-удачно би било НЕК да участва в този проект чрез проектна компания и това учредяване на компанията да стане паралелно с воденето на преговори с потенциалните инвеститори. Ако компанията е нова и се създаде в рамките на преговорите, които ще се водят, ще ни даде възможност да тръгнем от равна база с потенциалните стратегически инвеститори и в хода на преговорите ще покажем нашата оценка, ще дадем информация за активите с които ще участваме и съответно ще искаме от съответния стратегически инвеститор да предостави необходимия ресурс, така че да можем да формираме собствения капитал на компания. Това ще предотврати възможността съответният инвеститор да иска подобен преглед  Това е начинът, който би защитил максимално нашите интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com