Замърсяването на въздуха: Най-важното, което трябва да знаете

2179
Замърсяването на въздуха: Най-важното, което трябва да знаете
Снимка: shutterstock

Замърсяването на въздуха е един от най-големите екологични рискове за здравето. Чрез намаляване на нивата на замърсяване на въздуха, страните могат да намалят тежестта на заболяванията от инсулт, сърдечни заболявания, рак на белия дроб и на хронични, така и на остри респираторни заболявания, включително астма, алармират световните експерти.

През 2019 г. 99% от световното население е живяло на места, където не са спазени насоките на СЗО за качество на въздуха. Комбинираните ефекти от замърсяването на околния въздух и замърсяването на въздуха в домакинствата се свързват с 6,7 милиона преждевременни смъртни случая годишно, сочи още статистиката на СЗО.

Въздействие на дима върху околната среда и човешкото здраве

Всяко изгаряне на открито представлява риск за околната среда и общественото здраве. Димът замърсява въздуха, който дишаме. Отделно от това, остатъците от изгарянето замърсяват почвата и подземните води и могат да навлязат в човешката хранителна верига чрез култури и добитък. В допълнение, някои химикали, освободени при изгаряне, могат да се натрупат в животните и след това в хората, докато консумираме месо, риба и млечни продукти, пишат експерти от Wisconsin Department of Natural Resources.

Някои от най-опасните химикали, създадени и освободени по време на горене, са тези от изгаряне на пластмаси, като диоксини, които са странични продукти, образувани при изгаряне на продукти, съдържащи хлор.

Димът и саждите могат да пътуват на големи разстояния. Газовете, отделяни при горене на открито, могат безпрепятствено да влязат в домовете и колите ни, а оттам и в белите ни дробове.

Хората, изложени на тези замърсители на въздуха, могат да изпитат дразнене на очите и носа, затруднено дишане, кашлица и главоболие. Хората със сърдечни заболявания, астма, емфизем или други респираторни заболявания са особено чувствителни към замърсителите на въздуха. Други здравословни проблеми, влошени от изгарянето, включват белодробни инфекции, пневмония, бронхиолит и алергии.

Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха, особено на приземен озон, е като пушене на кутия цигари на ден в продължение на много години, показва и друго проучване.

Тютюневият дим и въздухът у дома

Хората прекарват приблизително 90% от времето си на закрито и по-специално около 65% в домовете си. Но когато cе притеснявамe и говорим за замърсяването на въздуха в околната среда, рядко се замисляме, че поддържането на чист въздух в нашия дом също е от изключителна важност за здравето ни.

Тютюневият дим е реален фактор за замърсяване на въздуха в помещенията заради високотемпературното изгаряне на тютюна. Именно този процес на горене отделя в дима вредните вещества, които дишаме. Проучване показа, че непушач, живеещ с пушач, вдишва толкова много вредни частици у дома, колкото непушач, живеещ в силно замърсен град, като Париж или Ню Йорк.

Учените все повече алармират и за нова опасност от тютюневия дим - т.нар третично пушене. С течение на времето димът се пропива бавно и завинаги в меки повърхности като дрехи, мебели, завеси, постелки, килими, чаршафи. Той също така се утаява като прахообразни частици и върху твърди повърхности като стени, подове, таблата на автомобилите, дори играчки. Този т. нар. третичен дим  може да остане в тези материали години наред след изгасването и на последната горяща цигара.

Цигареният  дим произвежда 10 пъти повече замърсяване на въздуха от изгорелите газове на дизелови автомобили, показва проучване в малък планински град в Северна Италия.

Как да премахнем дима?

Естествено, най-добрият вариант, е да откажете цигарите. Ако обаче волята не ви стига да се разделите с вредния навик, но искате да намалите вредата за себе си и за околните, по-добрият вариант е пълното преминаване към  бездимни алтернативи - електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн.

При тях няма горене и цигарен дим и това води до намаляване на вредата от пушенето, както за активните, така и пасивните пушачи. Отделя се аерозол със значително намалени брой и концентрации на вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. Парата не вреди на околните, а ако има слаба миризма, тя много бързо се разсейва и не попива, както димът от цигарите в дрехите, пердетата, килимите, косата и кожата.

Ако обаче смесвате бездимни алтернативи с традиционни цигари, ефектът за намаляване на вредата се губи.

Комбинираната употреба на традиционни цигари и електронни цигари не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и вероятно води до вредни последици за здравето, подобни на пушенето изключително на цигари. Това установи проучване сред повече от 24 000 души в САЩ, което беше публикувано в научното издание на Американската кардиологична асоциация.

 „Фактът, че двойната употреба - използване на горими цигари и на електронни цигари, носи подобен риск като този от изцяло пушенето на цигари е важна констатация, тъй като много американци се опитват да намалят цигарите с помощта на вейпинга според тяхното разбиране за намаляване на вредата. Двойната употреба на цигари и вейпинг обаче не води до това“, казва Андрю Стоукс, автор на изследването и асистент в Катедрата по глобално здраве в Бостънския университет по обществено здраве. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com