Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18%

4501
Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18%
Снимка: iStock

Възнагражденията в публичния сектор изпреварват по ръст заплатите в частния бизнес у нас. За първите шест месеца на тази година възнагражденията в публичния сектор нарастват с 18%, докато заплатите в частния сектор записват ръст от 11%. Това става ясно от най-новия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие "Регионални икономически перспективи".

Отчетеното повишение води до ръст на правителствените разходи в размер на 5% за същия период, тъй като властите продължават да поддържат ключови мерки за подкрепа, предприети заради ефектите от COVID-19 пандемията, става ясно от доклада.

Заплатите нараснаха с 1/3 за три години

Възнагражденията в България нараснаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на средния осигу...

Именно повишаването на възнагражденията и отслабването на ограничителните мерки са в основата на ръст в частното потребление през второто тримесечие на тази година. Въпреки това, възстановяването на инвестициите остава на слабо ниво, около 7% под равнището от преди пандемията, сочи докладът.

Износът на стоки демонстрира възстановяване благодарение на силно второ тримесечие на тази година, след като записваше скромен растеж на тримесечна база от началото на март миналата година. Износът на услуги също нараства с високи темпове от 45% през второто тримесечие на тази година, но това се оказва недостатъчно за затваряне на все още голямата разликата с нивата, отчитани преди кризата.

Инфлацията в България се засили от началото на 2021 година, достигайки 4.8% през септември, отразявайки покачването на енергийните цени и тези на храните, отбелязват от институцията.

Понижена прогноза за тази година

Европейската банка за възстановяване и развитие понижи прогнозата за ръст на българската икономика през тази година до 4.2%, става ясно от доклада. Понижението спрямо предходната прогноза от средата на тази година достига 0.3 процентни пункта.

Заплатите растат с бързи темпове през идните години

Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през следващите няколко години, става ясно от есенната макроикономическа п...

Очакванията на ЕБВР за ръст на БВП на България за следващата 2022 година обаче се подобряват. Институцията прогнозира икономически растеж от 4.4% през следващата година, което е повишение от 0.4 процентни пункта спрямо предходния доклад по темата.

Въпреки това, прогнозата за икономическата перспектива по-скоро сочат към низходяща посока, тъй като страната ни страда от нисък дял на ваксинираното население и продължаваща политическа криза, става ясно от доклада.

Българската икономика се сви с 4.2% през 2020 година поради слабо представяне на износа и инвестициите, но ударът бе смекчен от устойчивото ниво на частното търсене, пише в доклада. През първата половина на 2021 година, БВП на страната ни е нараснал с 3.1% на годишна база, като икономическото възстановяване се забавя през второто тримесечие на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика