Заради ЕК бензинът и дизелът от руски петрол в България са поскъпнали

10507
Заради ЕК бензинът и дизелът от руски петрол в България са поскъпнали
Снимка: iStock

Всички доставки на руски суров петрол в България за периода август – октомври 2023 година са били на по-висока цена, отколкото се е очаквало предвид наложения от Г-7 и приет от ЕК таван на цената на руския петрол от максимум 60 долара за барел. Това пише в скандално разследване на американското издание Politico, което се позовава на проучаване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) и на свои данни от Агенция "Митници".

Причината това да стане е разрешение на Европейската комисия в рамките на дерогацията за руския петрол и вноса му по море, която само България получи в ЕС.

Заобикаляне на санкции

Всичко е законно – има таван от 60 долара за барел за руския петрол, но България има дерогация и в нейните рамки може да не спазва този таван. Страната ни е направила точно това, според материал на Politico. Енергийният експерт Мартин Владимиров, който работи в Центъра за изследване на демокрацията, коментира следното пред американската медия: "Ситуацията показва, че България е помогнала на Русия да използва съществуващата дупка в нормативните правила на ЕС и така да се увеличат максимално приходите на Кремъл от продажби на суров петрол без да има видима полза за българските потребители". Пред БНТ той посочи, че цената на руския петрол е достигнала до около 85,5 долара за барел в края на октомври-началото на ноември - според Мартин Владимиров това значи, че догодина България ще връща данъци на "Лукойл", около 400 млн. лв.

Според анализ на CREA, става въпрос за внос на руски петрол в България за 640 млн. евро.

Още нещо – препродаването на такива петролни продукти. Пак според данни на CREA 822 кораба, превозващи руски петрол и петролни продукти, са прехвърлили своя товар в териториални води на ЕС. Става въпрос най-вече в гръцки, но и малтийски води. Пак според CREA, печалбите от износ на руски петрол от продажби в България между август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цената на руския петрол – са донесли около 430 милиона евро преки данъци за Кремъл. "Всички доставки с руски произход, доставени през това време - на цени между 69 и 89 долара за барел - разчитаха на западна помощ, включително от гръцки корабни оператори и британски и норвежки застрахователи", пише Politico: "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

Отделно, Politico пише и друго - застрахователите на корабни товари разчитат на един-единствен документ от фирми, които купуват и продават петролни продукти. С него "се обещава" продажбата да не е над 60 долара за барел, което се равнява на "декларация за вяра" - това казва Виктор Кантона, анализатор в сферата на петрола за консултантите от Kpler.

Предвид по-скъпия руски петрол за България от 60 долара за барел, тепърва трябва да се правят сметки с колко това е ощетило българските потребители: Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика