200 бежанци ще учат български с държавни пари

70932
200 бежанци ще учат български с държавни пари
Снимка: БГНЕС

В Националния план за действие по заетостта за 2014 година има заложени пари за включване на 200 души със статут на бежанец или с хуманитарен статут в обучение по български език, съобщи социалният министър Хасан Адемов, съобщи БГНЕС.

Държавата ще дава по 450 лева, за да може един бежанец да премине курс от 180 часа по български език. Ще финансира и обучение на 100 бежанци за придобиване на професионални квалификации. С държавни пари ще се осигури заетост на 100 души, които са завършили успешно обучението си.

Предвижда се през 2014 година да се осигури и субсидирана заетост на безработни лица в областни и общински администрации с цел повишаване на капацитета на администрациите за работа с бежанците. Общо за всички мерки, свързани с бежанците ще бъдат изхарчени 370 600 лева.

"Ние разчитаме и на това бизнесът да създава работни места, остава погрешното впечатление, че с парите от Националния план по заетостта трябва да решим всички проблеми на пазара на труда. Трябва да разкрием 250 000 работни места, а целта на тези пари не е да създават работни места, а да подобряват квалификацията, да създават заетост на хората от рисковите групи", коментира Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование