X
 
 

Аудиозапис вместо диктовка за матурата по БЕЛ за 4 клас

1930 0
Аудиозапис вместо диктовка за матурата по БЕЛ за 4 клас
Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието и науката внася промени в начина на провеждане на националното външно оценяване по български език и литература след 4 клас. Занапред диктовката ще бъде пускана на аудио запис, вместо да бъде четене от учител, каквато е практиката до момента.

Причината – необходимостта от еднакви условия за всички ученици при провеждането на изпитите, което до доведе и до еднакъв стандарт при оценяването на знанията на четвъртокласниците.

Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура

Резултатът от задължителното национално външно оценяване (НВО) по български език и литература и математика след X клас ще бъде в брой т...

„Това е в духа на всички международни стандарти за провеждането на изпити. По този начин, освен възможността да се избегнат говорни проблеми, неточна комуникация или неподходяща сила на гласа при отделни учители, се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните механически изисквания за четене и диктовка, с темпо, съобразено с възможностите на учениците в 4 клас“, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол.

При наличие на технически проблем, който не позволява възпроизвеждането на аудио файла, правилата предвиждат диктовката да бъде прочетена от учител. За целта обаче те ще бъдат определени от регионално управление по образование.

На началните учители вече са предоставени записи, както и примерни бланки за отбелязване на отговорите, за да могат учениците да се упражняват, а на самия изпит да се чувстват уверени и спокойно, обясни още просветният министър, цитиран от Дарик. Материалите ще са налични в началото на втория учебен срок, за да може да стигне времето за запознаване с тях до матурата на четвъртокласните, която ще се проведе на 27 май.

Предстои да стартира и обучението на близо 1 500 начални учители за оценяване на отворените въпроси на двата изпита от националното външно оценяване.

Директори искат втора матура по избор вместо изпита по математика

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това предложение ще изпратят до просветно...

Actualno.com

Етикети:

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...

Последно в Актуално