X
 
 

БАН също ще командирова преподаватели в чуждестранни висши училища

847 0
photo of БАН също ще командирова преподаватели в чуждестранни висши училища
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Научните институти на Българската академия на науките, които имат акредитация по „Филология“, ще имат вече право наравно с висшите училища да командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища. Това предвижда изменение на ПМС № 44 от 14 март 2019 година. Прецизира се и изискването към кандидатите - те трябва да са със завършена най-малко магистърската степен в професионално направление „Филология“.

На дългосрочно командированите преподаватели ще се предоставят средства освен за изплащане на командировъчни и основни трудови възнаграждения и средства за пътни разходи до мястото на командироване, медицинско застраховане, за служебно пътуване до Република България. Средства ще се отпускат от Министерството на образованието и науката по бюджетите на държавните висши училища и БАН, които имат сключено споразумение с Министерството. Предвиждат се и средства за осигуряване на учебна литература, помагала и материали, а също и разходи за транспорт за съответната академична година за един командирован преподавател в чуждестранно висше училище.

БАН изгражда съвременен дейта център и суперкомпютърна система

По проект на обща стойност над 24,9 млн. лв., Българската академия на науките (БАН) чрез своя Институт по информационни и комуникационн...

Очаква се направените промени да допринесат за повишаване качеството на преподаването и интереса на чуждестранните студенти към българския език, литература и култура.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители