България ще трябва да инвестира поне 1,5% от БВП в наука, съветват от ЕС

10673
България ще трябва да инвестира поне 1,5% от БВП в наука, съветват от ЕС
Снимка: Thinkstock/Guliver

България трябва да отдели поне процент - процент и половина от брутния си вътрешен продукт (БВП) за наука и иновации. Това е една от препоръките, които еврокомисарят по наука и иновации Карлос Моедас направи към страната ни. Препоръките са част от доклад за реформите в сферата на науката и иновациите, който бе представен в рамките на форум в София, предаде БГНЕС.

България е първата, в която ще започне да действа механизмът за подкрепа в областта на политиките (Policy Support Facility  - PSF), с който да се помогне на държавите членки на ЕС да реформират политиките си в областта на научните изследвания и иновациите.

Гъбесто сърце работи като истинско (ВИДЕО)

Лабораторни изпитания са демонстрирали, че изкуствено сърце от гъбест материал работи не по-зле от обичаен сърдечен имплант и имитира и...

Десет експерти от различни страни членки на ЕС са изготвили препоръки за развитие на научната дейност у нас. Сред тези препоръки е и това да се засилят инвестициите в наука и иновации, които ще подобрят българската икономика. Според доклада е необходим и по-засилен диалог в научната общност и планиране на инвестициите. Разглежда се също така необходимостта българските научни проекти да бъдат изведени на международно ниво, като се използва и финансиране от външни агенции.

България „трябва да експлоатира Европа повече чрез използването на различни европрограми”, заяви проф. Люк Суте, който участва в изготвянето на препоръките. Освен това е необходимо и да се увеличи допълнителното финансиране за докторанти. По думите му в България има много добри инженери, които обаче кариерно не се развиват достатъчно. 

От своя страна министърът на образованието Тодор Танев коментира, че ЕС иска да се балансира между фундаменталните и стратегически, т.е. свързани с бизнеса, изследвания. Той обясни, че реформата в образованието не е наложена от Брюксел, а това представляват предложения, които целят да подобрят системата в България.

В доклад на Европейската комисия (ЕК) от началото на тази година дБългария остава далеч от европейските нива на финансиране на образованието и науката. През 2014 г. страната ни е отделила 1,566 млрд. евро - със 74 млн. евро повече спрямо предходната година. Според друг доклад на ЕК бюджетът в тези две сфери у нас като дял от БВП е 3,5%, докато средното за ЕС е 5,3%. Така България остава на предпоследно място по финансиране на сектора. След нас е само Румъния, която отделя около 3% от БВП за образование и наука, показват данните на ЕК. Бюджетът на северната ни съседка за миналата година е 4,7 млрд. евро.

Създадоха технология за ефективен мъжки контрацептив

Японски учени откриха изоформите (изоформата е всяка от няколко различни форми на един и същи белтък) на уникален за спермата белтък. В...

Същевременно данните на Евростат показват, че България изостава в постигането на целите, заложени от Европейския съюз в стратегията за образование Европа 2020. През 2014 г. 12,9% от населението между 18 и 24 години, които са с най-малко средно образование, са преждевременно напуснали образователната система. Националната цел за образование в България е до 2020 г. е делът на младите хора, които не учат и не са в период на "трейнинг", да спадне до 11%. Средно за Европейския съюз поставената цел е 10% до 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование