Да се тестват регулярно учениците – вече се оформя воля да се случи

3097
Да се тестват регулярно учениците – вече се оформя воля да се случи
Снимка: iStock

Опитът от много европейски държави е този – да се правят т.нар. тестове-близалки на седмична база. Според мен ще успеем да убедим родителите да има тестване, ако алтернативата е да стоиш вкъщи. В Австрия като не искаш да се тестваш, учителят ти задава задание какво да учиш и го учиш сам. „Няма как да сме само против, трябва нещо да направим”, каза директорът на столичното 51-во училище и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

"Някои решения имат по-дълъг период на вземане – защо да напускат, след като имат алтернативата да бъдат тествани два пъти седмично? Не мисля, че ще стане такъв голям срив", каза Александров в отговор на въпрос ще има ли масово напускане на учители заради въвеждане на масово тестване.

Ето ги насоките на МОН срещу COVID за новата учебна година

Дори и в часовете по физическо възпитание и спорт, които се провеждат в училищните салони, учениците ще са задължени да носят маски. То...

Зеленият сертификат си действа в Европа, но обществото беше предупредено по-рано и всеки си действаше. Локдаунът е най-тежката мярка, която може да бъде наложена – от здравна гледна точка ще даде по-добри показатели, но по-лоши от всякакво друго естество. Имаме проблеми и трябва всички да се борим за решаването им. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов пред bTV.

Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), коментира, че можело още от 26 юли да се почне с въвеждането на зеления сертификат и подготовката да се правят безплатни тестове като една от опициите на сертификата. Освен това, от името на БАЗ Петров поиска да бъде въведен и тест за антитела – в Австрия, по думите му, имало такава практика. Д-р Брънзалов обаче не се съгласи – никъде в света няма въведен такъв стандарт, т.е. в България трябва да се случи като уникално решение. 45% от българите отказват да бъдат ваксинирани – затова трябва да се намери начин как да бъде увеличено „покритието” срещу вируса, смята лекарят. Още: Имам антитела, защо нямам зелен сертификат? Ето научните отговори

Да може временно, за определено време, да се признават тестове за антитела и за Т-клетъчен имунитет, които да се правят безплатно, настоя Петров.

Наблюдаваме грешка след грешка, продължи Петров и даде пример как била издадена заповед за София заведенията да работят със зелен сертификат от 23:00 часа, но сами да си осигуряват тестове.

9 от 10 родители трябва да разрешат, за да има масово тестване за коронавирус в училищата

Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното учи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование