X
 
 

ДАНС иска 24-часов достъп до данните на всички деца, ученици и студенти

5638 2
photo of ДАНС иска 24-часов достъп до данните на всички деца, ученици и студенти
Снимка: БГНЕС
Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска да получи пълен достъп до информационните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН), в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, на всеки ученик и всеки студент в България, съобщава "Сега". Но разрешението следва да бъде осигурено 24 часа в денонощието. Чрез тази мярка ДАНС ще има възможността да наблюдава всички, които са възпитаници на учебните заведения в страната. От Агенцията ще знаят какво учат учениците, в кое училище, дали са прекъснали, какъв е успехът им.

Засега не се посочват в конкретика причините и мотивите, поради които ДАНС иска да получи този достъп до данните от МОН. Знае се само, че исканата информация за учебното положение на децата е чувствителна, а личните им данни се ползват от специална закрила. Разрешението се урежда с проект на специална инструкция между МОН и ДАНС, която е публикувана за обществено обсъждане. От нея става ясно, че достъпът се осигурява "за справочна дейност".

Идея: ДАНС да уведоми ЕК кого възнамерява да следи за пране на пари

ДАНС ще предостави на Европейската комисия списък с длъжности, които се заемат от известни политически личности - бивши и настоящи, за ...

Държавната агенция планира да наблюдава няколко регистъра с документи, сред които са тези, за завършено основно и средно образование и/или степен на професионална квалификация, за завършилите студенти и докторанти, на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления, националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, както и информация за преместване на децата и учениците от едно учебно заведение в друго.

На този етап не става ясна целта на тази нова мярка, от страна на ДАНС. Планирано е служителите на агенцията да влизат в системата на МОН от "автоматизирани работни места", които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност, се казва в инструкцията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    И това ако е демокрация и свобода... По зле от тоталитаризъм. А народът спи зимен сън....
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    А се оплаквахме, че навремето ДС следила ? И как така с инструкция се урежда достъп до данни , които се ползват със законова закрила ?
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...