Депутатите одобриха единни критерии за научните степени

2442
Депутатите одобриха единни критерии за научните степени
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност.

"За" поправките в закона за развитието на академичния състав, чиито вносители са ГЕРБ и "Обединените патриоти", днес гласуваха 110 народни представители, девет бяха "против", а 68 се въздържаха.

Отстраниха от длъжност професорът, искал подкуп от студенти

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност единия от преподавателите в Университета по хранителни технологии – проф. Симеон Вас...

Текстовете въвеждат критерии по обективни показатели за кандидатите за професори, доценти и главни асистенти, както и за образователно-научна степен "доктор" и за научна степен "доктор на науките". Те повтарят законопроект, който бе приет на първо четене от 43-ия парламент, но не бе обсъждан на второ четене, тъй като бяха свикани предсрочни парламентарни избори.

След закриването Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. университетите сами разписват процедурите и критериите за хабилитиране. Така според опозицията се е стигнало до увеличаване на броя на хабилитираните лица. Според председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) разликата в числата не е голяма, но промените са важни, за да върнат доверието в системата.

Днес на първо четене се прие кандидатите за професори, доценти и главни асистенти да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Оценяващ ще бъде научно жури, което според БСП трябва да се избира на случаен принцип.

На първо четене депутатите одобриха и процедура за проверка за плагиатство, която ще се прави пот научното жури, както и от ръководствата на университетите и академиите. От думите на депутата от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов се разбра, че между първо и второ четене ще се водят преговори с академичната общност проверката за плагиатство да се прави от постоянно действаща комисия.

Наказват пилите професори от СУ със "забележка"

Съветът на деканите на Историческия факултет на Софийския университет разгледа обясненията на професорите Драгомир Драганов и Костади...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com