Диян Стаматов: При облекчен формат на COVID-тестване на учениците, повечето родители ще са съгласни

1237
Диян Стаматов: При облекчен формат на COVID-тестване на учениците, повечето родители ще са съгласни
Снимка: Фейсбук

За голямо съжаление посрещаме новата учебна година отново в условията на COVID-ситуация, с много сложна организация. На първия учебен ден ще присъстват единствено първокласниците и техните родители. За останалите ученици направихме една много разгърната организация, за да могат всички да си получат учебниците и да бъде проведен първият „Час на класа“. Това каза в интервю за БГНЕС Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

„Учебната година ще започне без разминаване на часовете, ще се опитаме да организираме използването на маски в класните стаи и общите пространства, много силна дезинфекция, хигиенизация на помещенията, строг контрол при влизането на ученици, както и връщането на онези от тях, които имат грипоподобни симптоми. Надявам се всичко да започне и завърши добре“, посочи директорът за началото на учебната година.

28 училища получават модерна техника за професионално обучение за над 2 млн.лв.

Двадесет и осем училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с нова техника и специализирани софтуер...

Той поясни, че повечето от родителите на ученици, с които вече са проведени родителски срещи, са на мнение, че трябва максимално дълго децата им да се обучават присъствено, а за онези от тях в начален етап – от 1 до 4 клас, да не се позволява да минат в дистанционен формат, защото там най-лесно се натрупват пропуски. „След това тези пропуски не могат да бъдат преодолени. За останалите ученици тепърва ни предстоят родителски срещи, но най-вероятно и техните родители са на същото мнение“, коментира още Диян Стаматов.

Директорът каза още, че през миналата учебна година в училището е имало не малко случаи на родители, които са настоявали децата им да не носят предпазни маски. „Припомняме на децата, че това е необходимо за тях. На този етап не сме прилагали санкции и не смятаме да прилагаме. Има деца, които имат различни хронични заболявания, включително на дихателната система, с което също се съобразяваме. Изключенията са част от общата ни практика“, посочи директорът.

Той припомни и важната роля на отрасловия съвет в сферата на образованието. „Това е най-добрият пример за социално партниране към образователното министерство. Твърде малко други министерства могат да споделят такава добра практика. На всеки 2 месеца, по инициатива на заместник-министър или министър се събираме и дискутираме важните проблеми и възможните решения. Последният беше около 2 седмици, на който дискутирахме насоките за COVID-обстановката“, разказа още Диян Стаматов.

За повдиганата в публичното пространство тема за тестване на учениците с бързи тестове, директорът изрази положително мнение, но при условия, че това се извършва с т.нар. облекчен периметър.

Започва монтиране на конвектомати по училищата в Дупница

Топли, печени и приготвяни на място закуски ще получават учениците в Дупница от конвектомати. Това казаха от общинската фирма "Ученичес...

„Не с клечка, която се поставя в носа, а с използване на чашка, с която децата, под формата на игра, могат да бъдат тествани. Това обаче е и въпрос на средства, каквито няма предвидени в училищните бюджети. Убеден съм, че ако бъде приложен такъв облекчен формат на тестване, много от родителите ще са съгласни. Като казвам много имам предвид повече от 80%“, поясни директорът на 119 училище.

„Всякакво преминаване в електронно обучение е много сериозен риск, който би довел до пропуски, независимо от това за кой клас се отнася. Желанието на всички ни е много дълго време да сме в присъствено обучение, а само в крайни случаи да се преминава в електронно“, каза в заключение той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование