X
 
 

Държавата финансира университети за филиали в бедни райони

1839 0
photo of Държавата финансира университети за филиали в бедни райони
6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч.

Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина.

Игнатов: Броят на ВУЗ-овете да се регулира чрез финансирането

Трудно е да бъдат закрити университети в страната по административен път. Това обяви бившият министър на образованието Сергей Игнатов о...

Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион.

Вузовете получават средствата си за издръжка въз основа на комплексна оценка за качеството на предлаганото обучение и съответствието му с пазара на труда. Всяко професионално направление получава пари според отредения му коефициент, който зависи от ред показатели - програмна и институционална акредитация, научна дейност, реализация на пазара на труда, доход на завършилите и т.н. С постановлението се добавят два нови коефициента. Единият е константен (стойност 1.12) и целта му е да подпомогне обучението в области със слабо икономическо развитие. За такива са определени пет района - Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, а вузовете, които обучават там студенти, са 6 на брой. Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев обясни, че въпросните висши училища ще получат по около 12% отгоре, но само за студентите, които се обучават в посочените бедни региони. Става дума за 2390 човека, пише Сега.

Вторият нов коефициент пък е за приоритетни професионални направления с голям спад на студентите в последните 5 г. - над средното за страната ниво от 7.6%. В тази група попадат математиката (19% намаление спрямо 2013 г.), педагогиката на обучението по... (30% намаление), филологиите (20%), историята (20%), религия и теология (35%), физически и химически науки (с по 20% намаление на студентите), електротехника (32%), машинно инженерство (28%) и т.н. Чрез новия коефициент на практика вузовете ще получат допълнително финансиране за тези направления (в зависимост от процента на намалелите студенти), което също няма да е много голямо, но би им позволило да насърчат приема в тях. Разчетите на МОН показват, че ако намалението на студентите в дадено направление е 28%, то в него увеличението на издръжката ще е около 4%.

При приема на студенти, който от 2 г. държавата увеличава при силните и намалява в слабите професионални направления, се предлагат три основни промени. От една страна, в още 7 направления с огромен недостиг на кадри няма да се режат бройките - педагогика на обучението по.., религия и теология, физически науки, химически науки, енергетика, материали и материалознание и химически технологии. Досега в тази група попадаха математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника, но занапред последните две отпадат поради достигнатия по-висок брой на студентите, т.е. при тях приемът ще се определя по общите правила. Промените засягат и направлението туризъм, приемът в който бе намаляван в последните години заради масовото му предлагане. Занапред се дава възможност образователният министър да утвърждава по-голям брой студенти по туризъм от определения за висши училища, които се намират в области с развит туризъм. Вълчев обясни, че става дума за университетите във Варна и Бургас.

Университетите страдат от липса на първокурсници

Невероятно или не, но цели 40% от местата за първокурсници в университетите в България остават незаети. Това показва справка на просвет...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 декември

Овен През този ден ще сте просто неотразими. Всяка ваша дума или постъпка ще бъде приемана с възхищение. Възползвайте се от ситуацията...

Последно в Актуално