X
 
 

Ето ги насоките на МОН срещу COVID за новата учебна година

24782
Ето ги насоките на МОН срещу COVID за новата учебна година
Снимка: Pixabay

Дори и в часовете по физическо възпитание и спорт, които се провеждат в училищните салони, учениците ще са задължени да носят маски. Това е записано в Насоките за обучение в условия на пандемия, публикувани от просветното министерство. Мярката е задължителна за всички ученици, като изключение ще се допуска само, ако те спортуват навън - например в училищния двор.

По тази причина МОН препоръчва използването на физкултурния салон да е само в месеците, когато не е възможно провеждане на часовете на открито и няма възможност за провеждане на часа в друго подходящо помещение в училището, както и да се избягват "интензивните физически упражнения, водещи до учестено дишане".

Денков: Ще направим всичко, за да бъдат първолаците на 15 септември в училищния двор

Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището и това ще се опитаме да направим...

Както вече стана ясно, училищата ще работят според 4 сценария в зависимост от това дали се намират в район в зелена, жълта, червена или тъмна червена зона. При зелена и жълта учениците ще учат присъствено, при червена - ще се редуват по график, като се почне от най-големите от 11-и и 12-ти клас, а в тъмно червена зона всички ще превключват към дистанционно обучение. Към онлайн уроци ще се минава, ако 10% от учениците са болни, а не 15%. Маските от тази година пък ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-ти клас, включително и за децата от предучилищните групи в детските градини. Препоръчително е те да са поне от 3 слоя. "Най-добрата комбинация на материал е: 1) вътрешен слой хидрофилен материал, напр. памук; 2) външен слой от хидрофобен материал, напр. полипропилен, полиестер, който може да ограничи външно проникване на замърсители в носа и устата; 3) среден хидрофобен слой от синтетичен невълнен материал като полипропилен или памучен слой, който да засилва филтрацията или да задържа капчици", посочват от МОН. От публикуваните днес Насоки стават ясни и други подробности. Ето част от тях:

Маските - 4 изключения

Изключение от задължителното носене на маски ще се допуска в 4 случая - в училищния двор при спазване на дистанция от 1.5 м, за учениците от предучилищните групи и начален етап при зелен сценарий (т.е. големите ще носят маски през цялата година без значение от заболяемостта), за деца със специални образователни потребности, при които има установена невъзможност да носят маски и становище от лекар за това, както и в часовете по физическо възпитание и спорт, когато се провеждат на открито. За разлика от м.г., през тази година няма разписана възможност за учениците да не носят маски медицински показания с бележка от лекаря, както беше м.г.

Безплатно тестване - при 90% съгласни родители

Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни. Това е записано като препоръчителна мярка в Насоките. След решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти.

Как тръгват на училище в Европа?

Остава дилемата "присъствено или дистанционно" за много училища в Европа. На много места учебната година започва в началото на септемвр...

Професионалните гимназии ще работят и при червен сценарий

Освен за малките ученици, училищата следва да положат максимални усилия за присъствени практически занятия и на учениците в професионалните паралелки. Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда. Практическото обучение на учениците в дуална система в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини, както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година. При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална работна среда по обективни причини (например свиване на дейността, съкращаване на наставници, фалит), практиката ще се организира временно в учебно-производствените бази на училищата.

Задължителни мерки

Освен маските, в задължителните мерки са включени още дезинфекцията и личната хигиена. Всекидневно преди началото и след приключване на смяната в училищата ще трябва да се почистват и дезинфекцират всички критични точки - дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани. При положителен случай тези дейности трябва да се увеличат от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час. За учениците трябва да има течен сапун, дезинфектанти, еднократни салфетки за подсушаване на ръцете или автоматичен сешоар за ръце, тоалетна хартия - все неща, които масово липсват. Кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, мишки, клавиатури и инструменти следва да се дезинфекцират през всяко междучасие, стаите - да се проветряват всяко междучасие или по-често в съответствие с метеорологичните условия.

Само 30% от учителите са ваксинирани

Вече е в сила решението работещите в образователните институции, които се имунизират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те...

И препоръчителни

Сред препоръчителните мерки в училищата е определянето на отделна класна стая за всяка паралелка, при което учителите се местят, а учениците - не, ограничено използване на кабинети, лаборатории, работилници, физкултурен салон, отделяне на паралелките от начален етап на отделен етаж или отделно крило на сградата, провеждане на максимален брой часове на открито, осигуряване на физическо разстояние между учителя и местата на учениците и др. И още - по възможност отваряне на повече входове (за училищата с повече от 100 ученици), еднопосочно придвижване в коридорите и по стълбите, преминаване на двусменен режим с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня, различно начало на учебните занятия и др.

При случай на COVID-19

Протоколите за действие при болен или заразен ученик или учител остават като миналогодишните. При симптоми на коронавирус ученикът ще се изолира в отделно помещение с осигурено наблюдение, ще се викат родителите му, а при положителен случай - ще се информира директорът, който пък незабавно трябва да се свърже с РЗИ и да представи имената на контактните. Като правило под 10-дневна карантина ще се поставят учениците от същата паралелка и учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице - на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути общо за 24 часа. Незащитеният контакт със заразеното лице трябва да е осъществен в период от 48 часа преди и до 14 дни след появата на оплаквания, а при установен асимптомен носител на COVID-19 - от 48 часа преди и до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR или чрез бърз антигенен тест.

Без много контролни!

9 от 10 родители трябва да разрешат, за да има масово тестване за коронавирус в училищата

Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното учи...

Преминаването към дистанционно обучение и т.г. ще става както м.г. - за 30 дни по здравословни причини, както и за повече от 1 месец при два случая - отново по здравословни причини и по лично желание на родителя - тук обаче шефовете на РУО ще разрешават електронно обучение по избор на ученика или на родителите въз основа на информация за предходната учебна година и до момента от директора на училището за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика.

Любопитни са обаче препоръките при връщане на учениците от дистанционно в присъствено обучение. Школата ще трябва да анализират учениците в риск и тези с понижен успех и по-голям брой отсъствия по неуважителни причини, да установят дефицитите в усвоеното учебно съдържание по учебните предмети, "но без да се допуска претоварване на учениците с концентриране в първите дни на присъственото обучение на прекомерно оценяване, индивидуални изпитвания и контролни работи". Вместо това следва да се прецени нуждата от обща и допълнителна подкрепа, да се организират посещения на културни институции, за отдих и спорт, за екскурзии, за екипни проекти в класа и др.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Разхлабват леко мерките в училище от 1 декември

НПО сбъдва мечтата на един български ученик със стипендия от 10 000 лева

По 160 лв. бонуси ще получат директорите, които организират тестване в училище

Денков: Следващата учебна година може да започне на 5 септември

Николай Денков: Борбата е да осигурим тестове за всички

Проф. Александрова съветва: Без излишна паника от новия вариант на COVID-19

Николай Денков: Половината от учителите вече са имунизирани срещу COVID-19

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование

Последно в Актуално