Фандъкова: Реформата в средното образование е спряна

40640
Фандъкова: Реформата в средното образование е спряна
Снимка: БГНЕС

Реформата в средното образование е спряна. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

На въпрос дали ще може да оцени работата на правителството за 275 дни в сферата на образованието и младежката безработица и дали може да даде съвет какво спешно може да се предприеме, Йорданка Фандъкова заяви - няма да си позволя да давам оценка, но фактите са факти.

Клисарова: Дуалната система предотвратява отпадането на ученици

Дуалната система предотвратява отпадането на ученици от учебния процес, защото те прекратяват обучението си предимно по социални прич...

„Реформата в средното образование беше спряна. Законът, който беше почти готов и приет почти с пълен консенсус от всички заинтересовани страни в образованието - учители, директори, родители, неправителствени организации, не беше приет. Нов закон не е предложен до този момент. Това са факти, не говорим за оценка. Във Фонд „Научни изследвания” имаше нулева година миналата година, тази година, все още няма промени в правилника, за да започне да функционира. Дуалната система, за която се повтаря, не е нещо ново, това е реформа, която се предвижда от години, и тя просто трябва да продължи, с промените в закона. Пилотният проект, който беше проведен в последните години, дава своите резултати”, заяви Фандъкова, цитирана от Фокус.

„Бих препоръчала да се стъпи на това, което е постигнато. В сферата на образованието се изисква последователност, устойчивост. Реформата тече не от 4 години, откакто е управлявал ГЕРБ, а от преди това. Ние стъпихме на програмата, която беше приета още по времето на Даниел Вълчев, и след това започнахме да надграждаме. Очаквам това да се случи и сега. Образованието не е сфера, в която ефектът се вижда за един мандат, изключено е. Ефектът се вижда за няколко мандата и никой не би следвало да си позволява да спира движението в тази система. В образованието се работи стъпка по стъпка. В образованието трябва да се разчита на професионалистите, не на политиците”, каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com