Гешев се намеси в казуса с атестациите и 20-те млн. лв. за университетите

1824
Гешев се намеси в казуса с атестациите и 20-те млн. лв. за университетите
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текста от Закона за държавния бюджет. С него се налага нова методика за атестация на университетските преподаватели, за да могат да се отпуснат допълнителни 20 милиона лева за вузовете.

Обвинител №1 иска текстовете да бъдат обявени за противоконституционни, след като ректори, преподаватели и юристи се възпротивиха срещу Министерски съвет и депутатите. Става въпрос за параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2022 г. В него беше записано, че ако университетите приведат критериите за атестиране на академичния състав, записани в правилниците им, в съответствие с нова методика на правителството за атестиране, ще получат 20 милиона лева финансиране.

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Главният прокурор Иван Гешев прогнозира "юридическа катастрофа" след промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправ...

Според недоволните обаче така се нарушава академичната автономия на вузовете, тъй като критериите за атестация по закон се приемат от самите висши училища във вътрешните им правилници, а не от Министерски съвет. Освен това те искат правилата да не се прокарват през преходни и заключителни разпоредби, а през Закона за висшето образование.

Стигна се до това бюджетната комисия да промени текстовете и на първо четене да приеме, че вузовете ще получат средствата си без условия.

Гешев обаче междувременно се обърна към КС. Според него обвързването на финансирането на държавните висши училища с изискването за привеждането на критериите и показателите в правилниците за атестиране на академичния състав в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет „нарушава академичната автономия, с която според Конституцията се ползват висшите училища“.

Главният прокурор твърди, че упражняването на законодателно правомощие за контрол върху дейността на висшите училища, като се заобикалят разпоредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на обществено обсъждане при изменение на закон, „накърнява принципа на правовата държава“.

ВСС пак отложи дебата за освобождаването на Гешев, чака ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи дебатът по същество по исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Ив...

Това „противоречи на задължителните критерии за оценка на членовете на академичния състав на висшите училища, записани в закона за висшето образование“, твърди още Гешев, цитиран от сайта на прокуратурата.

"Обществените отношения, свързани с конституционното задължение на държавата да "насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и квалификация" и начина, по който следва да "упражнява контрол върху всички видове и степени училища", е предоставено на Народното събрание, което единствено има правомощия да приема, изменя, допълва и отменя законите", заявява още главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование