Говорилня на тема образование: повече клишета и по-малко решения

1869
Говорилня на тема образование: повече клишета и по-малко решения
Снимка: iStock/Guliver

Как да се предотврати агресията в училище, има ли нужда от промяна на делегираните бюджети в средното образование, кога ще се повишат още заплатите на учителите и какво е нужно на висшето училище?

По тези и други наболели въпроси, свързани с образователната реформа, дебатираха ожесточено представители на политически партии, кандидати за 44-то Народно събрание в ефира на БНТ.

Служебният министър на образованието съкращава хиляди учители и непедагогически персонал

Служебното правителството се готви да приеме 11 национални програми за развитието на образованието през 2017 година. Вносител на програ...

Средно образование

​Според Димитър Танев от коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" днес всички говорят за увеличаване на учителските заплати. Ето тук е ролята и основната наша заслуга - да поставим пътя. Това ще бъде национален приоритет. По отношение на агресията в училище Танев отбеляза, че това е отговорност на цялото общество освен на образователната система.

Според Анелия Клисарова от БСП в училище няма възпитание. Когато няма възпитание, отношението на тези деца към общество, учители и родители - всичко това трябва да мине през една много обща и силна програма, за да се справим с агресията. Ние предлагаме 5% за образование от брутния вътрешен продукт (БВП). Позитивното отношение е важна мярка за борбата с насилието. Клисарова смята, че трябва да има един учебник за образованието.

Мими Корнажева от ВОЛЯ отбеляза, че обществото ни е агресивно и изпълнено с конфликти. Това е така, защото не са ясни националните цели, ние не знаем къде отиваме. Образованието за нас е елемент, който е пряко свързан с науката. Ние искаме да създадем националните шампиони на България, коментира още тя.

Боян Киров от Българската левица и Зелена партия смята, че образователната система е срината в цялостен духовен план. Това води до насилието. Обществото налага тези норми, това е големият проблем, уточни той.

С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни

10 хиляди неграмотни или слабо грамотни лица над 16-годишна възраст ще бъдат обучени до 2018 година с 25 млн. лв. по проект "Нов шанс з...

Милена Дамянова посочи, че ГЕРБ е политическата сила, която е върнала образованието в политическия дневен ред. Ние сме предвидили повече психолози в училище, предвидили сме занимания по интереси, продължаване на безплатните занимални и специална програма за приобщаване на родителите. Ние сме заложили удвояване на заплатите на учителите. Преодоляването на неграмотността е следващ акцент в програмата ни. ГЕРБ предлага категорична промяна на делегираните бюджети, коментира още Дамянова.

Мария Пиргова от коалиция на Недоволните отбеляза, че цялото общество показва спадане със 100 места надолу в социалното положение на България от последните годините. Образованието е една от сферите, които държат цялата държава. Според нея агресията в училище се дължи на това, че заплатите са крайно ниски. Средното образование е много зле, защото София и големите градове са едно, но малките населени места са друго. Най-голямата слабост на нашето училище е, че то не дава бъдеще на децата, те не знаят как ще се реализират, уточни Пиргова.

В нашето законодателство възпитателната функция отсъства, заяви Костадин Костадинов от партия Възраждане. По думите му в образователната система има един много силен тоталитарен дух, за който учителите и директорите се страхуват да говорят. Заради делегираните бюджети, които бяха въведени, учителите станаха заложници на своите ученици. Ако искаме да решим проблемът с агресията, трябва да дадем повече правомощия на учителите и директорите, отбеляза той.

Според Милен Михов от Обединени патриоти българският учител е оставен сам, незащитен да се справя с една нарастваща агресия, при тези унизителни доходи. Трябва да има Национална доктрина за развитието на българската просвета. Тези решения за образованието трябва да бъдат надпартийни, надполитически. Делегираните бюджети трябва да бъдат коригирани, заяви Михов.

Висше образование

Поне 6000 българи заминават всяка година да учат в чужбина, Великобритания е най-предпочитана

Поне 6000 млади българи заминават всяка година в чужбина, за да продължат образованието си. Подготовката за новата академична година ве...

Анелия Клисарова посочи, че няма връзка между висшето образование и пазарът на труда. Според Милен Михов универистетите разкриват специалности според исканията или желанията на кандидат-студентите. Останалите участници в дебата го контрираха обаче, като казаха, че това се случва по искане на преподавателите. Според Михов младите хора се подвеждат по модерните, а не по носещите кариера специалности.

Димитър Танев отбеляза, че модерните общества приемат много студенти, но имат много строги правила и затова завършват малко хора. Това разгневи останалите кандидати за народни представители, които попитаха защо университетите са такава система. Мария Пиргова коментира, че стандартите във висшето образование се задават от Бойко Борисов, който казвал "Аз съм прост и вие сте прости!"

Разговорът на тема образование премина в престрелка между представителите на политическите партии по отношение на необходимата промяна на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Чуха се коментари за промяна на принципа в Закона и премахване на делегираните бюджети.

​Кандидат-депутатите се скараха и на тема брой ученици и училища в малките населени места, а ГЕРБ обвини БСП, че е закривала школа.​ Спорът се прехвърли и на тема дали да има един учебник за средното училище, или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование