Хаос в училищата заради масово пенсиониране на учители и директори

7731
Хаос в училищата заради масово пенсиониране на учители и директори
Снимка: Getty Images/Guliver

Масовото пенсиониране на учители и директори създава хаос в училищата. Редица директори са бързали да пенсионират учители заради по-високите обезщетения от 1 август.

От следващия месец учителите ще взимат 10 заплати обезщетение при прекратяване на договора, вместо досегашните 8 заплати. Тази част от новия училищен закон влиза в сила веднага и е финансово подсигурена, въпреки че новите правила за финансиране на училищата са отложени за 1 януари 2017 г. Липсата на яснота около обезщетенията обаче поражда опасения, че за по-високите суми няма да има достатъчно пари в бюджета.

Вижте как ще трябва да се обясняват оценките от двойка до шестица

Учителите вече ще аргументират оценките, които поставят, както при писмено изпитване, така и при устно, с кратък коментар. Това е запис...

Извън принудителното пенсиониране, много учители по собствено желание тръгват към тази стъпка заради застъпването на две реформи - пенсионна и училищна. Част от тях имат навършени години и стаж, но има и преподаватели, които се възползват от възможностите за ранно пенсиониране, пише в. "Сега". 

при прекратяване на правоотношението сумите за обезщетения на учителите се плащат от хазната, като част от националната програма за оптимизация на училищната мрежа, като държавата вече осигурява на 100% и обезщетенията в детските градини, които по принцип се издържат от общините. За тази година обаче програмата  не е актуализирана спрямо новия закон за училищното образование и в нея е записано, че се изплащат не повече от 8 заплати при прекратяване на правоотношението. Право на това обезщетение имат педагози, които са работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия стаж и са синдикални членове, но в системата профсъюзното покритие е на практика пълно.

Много въпросителни са натрупани в училищата и по трудовоправни въпроси, коментираха от КТ "Подкрепа". От миналата година работодателите не са длъжни да прекратяват трудовите договори при пенсиониране на служител и ако има желание на страните, служителят може да продължи да работи. Има неразбиране по тази тема и на някои места на учители се разяснява точно обратното. От просветното министерство обясниха, че отпускането на пенсия не е повод за изплащане на обезщетението, ако служителят продължи да работи, и парите се плащат при прекратяване на трудовото правоотношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование