Как ще продължи учебната година и остават ли изпитите обясни министър Вълчев

6365
Как ще продължи учебната година и остават ли изпитите обясни министър Вълчев
Снимка: БГНЕС

Не може постоянно да се затварят училищата и детските градини, коментира пред btv образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че въпреки много доброто онлайн образование, което сме успели да организираме, то не може да е толкова качествено като присъственото - особено за най-малките. Според него не е било грешка учебната година да започне присъствено:"Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространение на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло, децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението", допълни Вълчев.

Просветният министър заяви, че малките ученици и децата в градините допринасят по-малко за разпространението на COVID-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г.

"Трябва да признаем, че електронното обучение не е пълноценна алтернатива, но е по-добрата на никакво обучение. Увеличава различията. При големите много зависи от ангажираността на ученика, а при малките зависи от ангажираността на родителите. Прякото педагогическо взаимодействие е най-доброто", коментира министърът.

Ако върнем началното училище от януари, ще има ръст на заболелите

Ще има временен скок (бел.ред. на новозаразените с коронавирус), ако останат мерките. Ако се върне началното училище, въпреки че то има...

От тук нататък мерки ще се вземат своевременно, но не се предвижда масово тестване на учениците. "Обучението в електронна среда все пак е обучение, дори и да има пропуски. Няма да има грипни ваканции. Няма да има и екскурзии. Всичко това време ще бъде уплътнено", обясни Вълчев.

Как ще се върнат в клас учениците?

Засега на 4 януари остава разпореждането за децата до 4 клас да се върнат в училищата, а тези от 5-12 - да продължат онлайн.

Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване присъствено и онлайн обучение, каза той и добави, че при спад на заболеваемостта се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас.

"Ще разрешим някои дейности при 5. – 12. клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики", каза Вълчев и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата.

Какъв е рискът от заразяване с COVID-19 в училище?

Данни от цял свят показват, че училищата не са центрове на заразата с коронавирус. Въпреки страховете, при откриването на учебната годи...

При връщането им в клас, децата от 5 до 12 клас задължително ще трябва да са с маски, за по-малките все още текат дебати и за тях решението ще се взима персонално от директорите на училища.

Какво да очакват учениците като изпити тази година?

Министърът не прогнозира отпадане на матурите, както не очаква и да се стигне до обявяване на нулева учебна година."Всички се надяваме, че ситуацията през пролетта ще бъде по-добра.", отбеляза още Красимир Вълчев.

По думите му Националното външно оценяване за 10 клас е необходимо и е възможност да се оцени електронното обучение. "Миналата година то не отпадна заради обучението е електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините", каза още той и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне.

Удължаване на учебната година през лятото, според Вълчев за момента е невъзможно, заради високите температури през юли и август. Той допълни, че се обсъжда вариант следващата учебна година да започне от 1 септември.

COVID-19: Кога цяло училище ще бъде поставено под карантина?

В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според които бихме могли да оценим риска от разпространение на коронавирус за дад...

Онлайн обучението

Заради липса на устройства 3% или 18 хил. от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. Вълчев обясни, че от МОН са осигурили 32 хиляди устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника. „Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията – всеки един ученик ще има профил, в който ще бъде цялото му учене“, коментира министърът.

Ваксинирането на учителите

"66 са починалите учители от коронавирус. ", каза още той.

Вълчев обясни, че вече се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите спрамо ваксинирането. Все още не е започнало изготвянето на списъци. „Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15% са заявили категорично, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака“, каза министърът и добави, че той лично ще се имунизира срещу COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование