Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кастрева се надява на политическа воля за корекция в заплатите на учителите

19 август 2015, 10:01 часа • 13982 прочитания

Обвиненията за случаите с "мъртвите души" в училищата имат своето основание, че реформите са частични. Това каза зам. - министърът на образованието Ваня Кастрева.

Според нея първата стъпка към промяната е свързана с образуването на качеството на продукта на висшето образование и потребностите на пазара на труда, както и с реализацията им. 

Кастрева уточни, че всички промени трябва да се случват по правилата, разписани в обществото, а законовата промяна е обвързана през законова инициатива.

Относно недостига на учители, както в училищата в малките населени места, но и в големите, Кастрева призна, че една от главните причини е ниското заплащане на преподавателите.

Тя увери, че се работи в това отношение и се надява да има политическа воля за корекция във възнаграждението на учителите.

"Това е професията която носи едно изключително удовлетворение, като никоя друга, защото не само сееш знания, но създаваш личности, които те познават и помнят. Затова тази професия е несравнима с останалите.", емоционално обясни  Кастрева.

Зам.-министърът е на мнение, че има начин учителската професия да се превърне отново престижна: "Трябват усилия на всички ни, да преодолеем липсата на добро финансиране, но и за възстановяването на обществения престиж и признанието на тези хора, за които няма почивен ден. Това е човекът, който е най-дълго до нашите деца, понякога  повече от родителя."

Кастрева обясни още, че "във времето МОН е реализирало процедура, свързани с корекции в учебниците поради обективни необходимости."

Относно скандалната "Приспивна песничка" в учебника за пети клас Кастрева обясни с присъщата ѝ усмивка, че: "Нито на мен са ми пели песничката, нито аз по този начин съм приспивала. Това е песничка, която не познавам и няма да пея, но това не е песничка, което е включено в учебната програма в учебната програма за пети клас. В случая говорим за илюстриране към учебното съдържание.... Как децата ще научат  кое е лошото?"*

Зам.-министърът на образованието обяви, че родителите и учениците може да се запознаят с промените в приема след 7 клас на сайта на МОН. Ще има нов формат на задачите но БЕЛ, както и промяна в наредбата за балообразуването, като целта е децата да учат по всички предмети. Промяната ще засегне само учениците в 7 клас

"Много разчитам, че реализирането трябва да очаква обратната връзка, вие сте едни от нашите корективи", увери още Кастрева.


* Ето първия куплет на въпросната песничка

-  Тръгнала една песничка

-  Татко, мили откъде?

И дали е с ръкавичка

Таз плесничка – или не?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес