Клисарова: Не е обсъждана идеята за единен учебник

35175
Клисарова: Не е обсъждана идеята за единен учебник
Снимка: БГНЕС

"Не е обсъждана идеята за единен учебник, защото искам да чуя най-напред обществото". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Според проф. Клисарова образованието е ангажимент на всички и затова тя не желае да предлага такива промени, без да усети какво искат учениците и хората.

"Ще можем да подобрим качеството по съдържанието на учебниците, когато в колектива на издателството участват повече учители, а след това те бъдат публикувани на страницата на МОН, за да може учителите да се произнесат по тях", каза още Клисарова.

Припомняме, че преди два дни Клисарова заяви на среща с учители в СОУ "Христо Ботев" в Ивайловград, че до завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", обясни тогава Клисарова. "Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни", добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Лиретарурна христоматия за 12 клас със забранени произведения през комунизма чака одобрение от МОН

Център "Хана Аренд" издаде христоматия по литература за 12-и клас със забранени произведения през комунизма. Учебното помагало ще бъде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com