"Корупция и манипулации": Доцент с още сигнали за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

28020
"Корупция и манипулации": Доцент с още сигнали за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет
Снимка: БГНЕС

Оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Това са само част от нарушенията, които бивш преподавател в Югозападния университет твръди, че разкрива сам.

В края на 2022 г. доц. Стефан Дечев разказва, че забелязва чужд подпис до оценката на свой студент. Само че на това място би следвало да е неговият подпис, след като той преподава по тази дисциплина.

Дечев е вече бивш доцент по история в Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" в Благоевград. След като открива, че поставеният подпис не е негов, той започва да наблюдава документацията. В следващите месеци прави собствено разследване, в което установява редица други нарушения, включително внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, даване на дипломи без положени необходим брой изпити и други. Той публикува разкритията си във Фейсбук.

Още: Няма изпит, няма проблем - получаваш диплома: Така ли завършват в Югозападния университет?

Обвинения

За фалшифициране на оценки и ЮЗУ разбрах към есента на 2023 г. Отне ми месеци да направя справки и да установя броя на внесените оценки в главната книга. Разпознавам подписа си под оценки, които не съм подписал. Това разказа доц. Дечев по БНТ. По думите му става дума за 16 случая. И добави, че е изпратил сигнал на 1 декември 2023 г.

"Обърнах се към Антикорупционния фонд, които ми съдействаха. По случая се действа бавно, защото единствената заслуга нещо да се направи е на медиите. На 6 декември публикувах сигнала, заедно с 16-те фотографии. На 6-7 декември сигналът заля медиите. На 8 декември излиза министерска заповед за начало на проверка, която започва на 11 декември", посочи доц. Дечев. Според него, нищо е нямало да стане, ако медиите не са започнали да шумят - той дори даде пример как сигнал от негови колеги е пращан на премиера акад. Николай Денков, защото няма доверие в образователния министър Галин Цоков.

По думите му и темповете на прокуратурата не са такива, каквито трябва да бъдат. "Би било много неприятно, ако тези, които се занимават със случая, са възпитаници на Правно-историческия факултет (на университета)", каза още той. Още: Маринов като Гешев - стана докторант в университета, в който е учил и Пеевски

Дечев добави, че проверката се извършва в периода 11-13 декември, 2023 година. На 12 декември съвестни хора ми изпращат два протокола подготвени на 12 декември преди края на работния ден. Горният протокол е фалшив, за да бъде показан на проверяващите, твърди той.

Дечев е категоричен, че в схемата участват сегашният ректор проф. д-р Николай Марин, бившият ректор на Правно-историческия факултет, както и предишният ректор Борислав Юруков.

"МВР, прокуратурата и МОН, целия Югозападен универитиет, но поне учебния отдел на специалност "Право", трябва да го запечатат още утре, за да не се върши това, което предстои да се извърши", заяви още Дечев. От думите му излезе, че ще има опити за "замитане на следи".

"Като имате предвид, че проверката е направена на случаен принцип и обхваща този определен период от време, можем само да гадаем какво се е случвало преди и след това", допълни още Дечев. Той каза също, че нередностите се извършват още от 90-те години на XX век, главно в правния факултет. 

Още: Ректорът на Югозападния университет разкри каква заплата взема

Отговор на обвиненията

Антоанела Ванева от Правно-историческия университет на ЮЗУ обаче не се съгласи с думите на Дечев. Тя е категорична, че няма начин толкова много документи да бъдат фалшифицирани и дори се обърна към Дечев с думите, че е изумена как преподавател с повече опит от нейния (23 години) не знае как се води учебна документация. В разговора между двамата през жива телевизионна връзка Дечев обаче каза следното: "Никой не твърди, че са издавани фалшиви дипломи, а че са издавани без положен изпит".

ОЩЕ: Студентите от Югозападния университет с фалшиви дипломи и оценки ще се явят на нови изпити

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com