X
 
 

Красимир Вълчев: Децата трябва да придобият всички ключови умения в училище, а не само част от тях

1740 1
photo of Красимир Вълчев: Децата трябва да придобият всички ключови умения в училище, а не само част от тях
Снимка: БГНЕС
"Трябва така да направим, че децата да придобият всички ключови умения в училище, а не само езиковите или тези в областта на гражданските науки, точните и природните науки." Това каза за БГНЕС министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в съвместна дискусия между граждански организации и бизнеса, организирана от Българския дарителски форум.

"Правим втора среща с дарителите в сферата на образованието. Ежегодно системата на образованието получава един немалък ресурс от дарения. Срещата има за цел да намерим полезното взаимодействие между нас. Всяка една от тези организации е специализирана в една или друга дейност и може да ни бъде полезна по отношение на конкретна политика, дейност или мярка, която ние реализираме”, уточни министър Вълчев и добави, че в бъдеще образователната система все повече ще се развива в партньорство с общности, родители и други организации и все по-малко с усилията на министерството.

Експерти: Държавата трябва да побърза с поправка на закона за личните данни

Държавата трябва да "натисне газта" на съответните законодателни промени, засягащи транспонирането на две нови директиви, засягащи тема...

"Над 50% от даренията, постъпващи в организацията отиват за образование. Няма как да се случи реална промяна в образованието ако частните дарители инвестират сами, без да се съобразяват с това какви са политиките на министерството и в същото време ако от ведомството не знаят какво се случва с даренията и какви добри проекти и решения се реализират, така че рано или късно да може да ги превърне в политики”, заяви директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

Тя посочи, че през 2017 г. са дарени над 50 млн. лв. за образование през стипендии, проекти, подкрепа за инфраструктура. Според нея сумата не е голяма, но това са средства, които много гъвкаво могат да се използват за реализирането на различни идеи и да подпомагат инициативата на учителите и активните директори и ученици.

На въпросдали министерството е успяло да осигури добрата подготовка на учениците във всяко училище в страната, министър Вълчев подчерта, че винаги ще има неравенства.

"На ниво учебни програми това равенство почти винаги го е имало, може би с малки изключения. Темата беше повдигната преди няколко години в контекста на приемането на Закона за училищното и предучилищно образование темата за ранната селекция. В момента няма такава до завършването на 7 клас. Всички училища трябва да имат равни финансови възможности, добри учители. Затова направихме политики да предоставим повече средства на малките отдалечени училища и детски градини в по-малките и отдалечени населени места”, коментира Вълчев.

Вълчев: Висшето образование в България се провинциализира

Допуснахме висшето образование в страната да се провинциализира. Вече не се сравняваме с водещи университети в света, а с наши. Допусна...

Той подчерта важността и на добрата материална база и заяви, че в следващите години ще положат усилия да се подобрят и модернизират кабинетите в училищата и детските градини.

Министърът обяви, че предстои да започне изпълнението на 17 национални програми, от които 8 са. Една от тях е засяга десегрегацията, а друга иновациите в училище. В заключение Вълчев добави, че продължават усилията на ведомството в посока намаляване на броя на децата отпадащи от образователната система.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    На сила нищо не се налива в ничия глава!Който иска да учи,той да има възможност за учене,не да се насилват и ученици и учители и да се хранят илюзии в родителите!Така наистина ще има успех в ученето!Бройките и свързаните с това парични потоци не водят до обучение,да знания и полезност! Да не говорим,че повечето ученици води след себе си нарастване на щат помощник директори,психолози,ментори и какв виж още ›› и ли не ненужни и без отношение към обучението,което всъщност се извършва само и единствено от учителите!!! Може би наличието точно на такива лица отблъсква учениците!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...