"Лекарите стават нотариуси на сополите": Депутат предлага родителите да извиняват повече отсъствия

5799
"Лекарите стават нотариуси на сополите": Депутат предлага родителите да извиняват повече отсъствия
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври т.г извинителните бележки за отсъствия на ученици от училище се издават само по електронен път. Дългоочакваното нововъведение беше прието с широка обществена подкрепа, но след това някои родители възнегодуваха и поискаха отсъствия да се извиняват и по друг начин.

Реакцията на управляващите

Реакцията на управляващата (не)коалиция не закъсня. Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов съобщи в профила си във Facebook, че се предвижда родителите да могат да извинят няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните "по семейни причини". Още: Електронните извинителни бележки: Всичко, което трябва да знаете

"Eлектронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също като рецептите, показват слабости на процеса", пише той.

"Оплаквания от електронните бележки има доста, част от тях са неоснователни, но част от тях са валидни. Неоснователни са твърденията, че само лични лекари или само лекари с договор с НЗОК могат да издават такива. Това не е вярно - всеки лекар трябва да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки преглед може да бъде посочено и извиняване на отсъствия", категоричен е бившият министър.

"Нотариус на сополите"

"Проблемът е в това, че лекарите стават "нотариуси на сополите", защото трябва в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с проведен преглед. Това задължение не е ново. Просто сега, с електронната система, не може да се заобиколи, което повдига въпроса за неговата адекватност. Дали с раздаване на кочани, дали със съобщения по вайбър и минаване "само да взема една бележка", лекари и родители са намерили практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система", пише Божанов. Още: На отсъстващия ученик и бележките са виновни

"Нашата работа като законодател и като управляващи е да направим писаните правила адекватни на реалността. Има два подхода, които се допълват.

Първият е регламентирането на телемедицината. Не точно "преглед по "Вайбър", защото трябва да са налице редица гаранции, но близо до това. Внесли сме вече такъв законопроект. Така няма да трябва да се събират излишни опашки пред кабинетите, коментира той.

Божанов допълва, че вторият подход е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните "по семейни причини". Това е практика по света.

"Да, родителите нямат медицинска експертиза, но няма нужда за всяко отсъствие да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с разумно ограничение, е напълно нормална житейска хипотеза. Аз например имах мигренни болки в училище. Нужна ли е бележка за главоболие? По-скоро не", казва Божанов. Още: Търговията процъфтя: 10 лв. удари таксата за извинителна бележка

Той предлага извиняването на отсъствията от родител също да бъде по електронен път и допълва, че би комбинирал това право с попълване на въпросник за симптомите, за да се намали рискът дете да бъде пуснато на училище привидно здраво, на заразно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com