МОН: "Лесен правопис -Учебно помагало за малки и големи" не е одобрявано

66545
МОН: "Лесен правопис -Учебно помагало за малки и големи" не е одобрявано

Министерството на образованието и науката се самосезира след съобщения в медиите във връзка с печатно издание със заглавие "Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи", съобщиха от МОН.

Извършена бе проверка, която констатира, че такова издание не е постъпвало за одобрение в МОН и не е одобрявано. В съответствие с нормативната уредба въпросното издание не може да се използва като помагало в учебния процес.

Проверката установи, че книжното тяло е разпространено като дарение за учениците от първи клас в рамките единствено на един столичен район. Това е станало в периода между 19 и 20 декември 2013 година. Проверката констатира също така, че въпреки безплатното си разпространение, въпросното издание не е използвано и не се използва в образователно-възпитателния процес в училищата.

Кои учебници и учебни помагала се използват във всяко училище е решение на Педагогическия съвет, съгласувано с представители на училищното настоятелство. Техният избор се предопределя от одобрените от МОН учебници и учебни помагала. На електронната страница на Министерството в директория "Учебници" е публикуван пълният списък на учебниците и на учебните помагала, които са утвърдени за използване в училище за съответната учебна година в рамките на образователно-възпитателния процес.

Изданието "Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи" предизвика разгорещена обществена дискусия след като в съдържанието родители откриха поредица от думи, които се възприемат като неподходящи за ранното детско възпитание и образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com