МОН: Необходими са повече средства за научни изследвания

3119
МОН: Необходими са повече средства за научни изследвания
Снимка: iStock/Guliver

Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да развива научните изследвания в страната, се казва в годишния доклад за дейността на Фонда за 2020 г. на комисия от Министерството на образованието и науката (МОН). Това е сред основните причини за липсата на интерес от млади учени и докторанти за участие в конкурсите на фонда, съобщиха от просветното министерство.

През 2020 г. общата сума за финансиране на проекти, провеждане на конкурсни процедури и оценка на резултатите от проектите е 26,4 млн. лв. Според комисията тази сума е недостатъчна за финансиране на проекти по регулярните конкурси. Друг установен проблем е, че през годината кабинетът е отпускал допълнителни средства за нови конкурси на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на ФНИ. Това е довело до забавяне на процедурите и до провеждане на конкурсите в съкратени срокове.

МОН иска до края на октомври университетите да обявят условията за прием през 2022 г.

С писмо до университетите Министерството на образованието и науката (МОН) поиска всички висши училища да представят условията си за при...

Недофинансирани са били и част от проектните предложения. Малките суми, отпускани за отделните проекти, не са позволили закупуване на необходимата апаратура и осигуряване на достатъчно средства за възнаграждения на членовете на научния екип.

С около 3 млн. лв. по-малко е финансирането на конкурсите за научни изследвания през 2020 г. спрямо предходната година. За 2019 г. сумата е близо 30 млн. лв. Липсата на стимули като малките стипендии за докторанти и намаляването на интереса към научната работа в определени области са причините за тази негативна констатация, се казва в доклада.

Бюджетът на ФНИ се разпределя в няколко конкурсни процедури. Малко над 12 млн. лв. са за фундаментални научни изследвания, като над половината от сумата е за вече започнали проекти от 2017 и 2018 г. С нея са финансирани над 70 проекта.

За 2020 г. са отпуснати допълнително 3,1 млн. лв. за фундаментални научни изследвания, свързани с пандемията от COVID-19. За научни изследвания на млади учени са разпределени 825 хил. лв.

Бюджетът за научни изследвания у нас остава сред най-ниските в ЕС

Бюджетът за научни изследвания у нас остава сред най-ниските в Европейския съюз, сочи годишният доклад на Фонда за научни изследвания, ...

По Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ бюджетът за 2020 г. е 930 хил. лв. или с 30 хил. лв. по-малко от предходната година. Комисията констатира положителен ефект от провеждания от 2019 г. конкурс по тази програма. Положителна е оценката и за Национална научна програма „Вихрен“, насочена към подкрепа на учени с високи постижения и такива със собствен независим изследователски колектив или изследователска програма.

Сред позитивите в работата на ФНИ, комисията посочва въвеждането на електронна система за подаване на проектни предложения. Всички конкурси за финансиране на научни изследвания и за двустранно сътрудничество са проведени чрез нея.

Според комисията е наложително да се формулира ясно нова политика на ФНИ по управление на интелектуалната собственост. Препоръчва се още да се потърсят възможности за въвеждане на ключови показатели и критерии за измерване на социално-кономическия ефект от реализирането на изследователската дейност в рамките на финансирани от ФНИ проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com