X
 
 

МОН отпуска 40 млн. лв. за университетите

1327 1
photo of МОН отпуска 40 млн. лв. за университетите
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
МОН планира нова операция по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за 40 милиона лева. Това обяви на семинар в Правец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"Средствата ще са предназначени за университетите, за да инвестираме в ефективното управление на висшите училища, в изготвянето на стратегически цели, на вътрешна и външна независима международна оценка на техния капацитет. Целта е да се види къде са предимствата на университетите, какви са техните профили, тъй като няма как да влезем в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програмата "Хоризонт Европа", ако висшите ни училища нямат специфични направления, с учени, с научна инфраструктура, с публикации и патенти", каза още тя.

Шофьорските курсове поскъпват рязко след увеличение на часовете за кормуване

Цената на шофьорските курсове може да стигне и мине 1000 лв. Това реши работна група в Министерството на образованието и науката късно ...

Тя обясни, че вероятно тази нова схема ще започне до края на годината, като се цели да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да участва в програмите им. "По този начин ще може да се види кои са регионите, университетите и направленията, в които трябва да инвестираме през новия програмен период", каза Ангелиева. Тя съобщи, че всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти в тази нова операция по ОП, но от години от ЕК искат нашите университети да се състезават и да има конкуренция между тях. "Има шест направления, свързани с университетите и те са за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстване на уменията и знанията на преподавателите", поясни тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 1 месец Профил на трол?
    ОДА за Бойко Борисов. ПОЕМА за Петър-Емил Митев. ПОЕМА за Ирина Бокова. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование. Град София (2014).