X
 
 

МОН представи конкретни програми за IT обучение в училище

594 0
photo of МОН представи конкретни програми за IT обучение в училище
Снимка: Getty Images / Guliver
IT секторът и училищата се сближават по инициатива на МОН. Една от новите програми e "IT фирми в училище и учители в IT фирми", която позволява на сектора да влезе в училищата, а учители да изкарат стаж в компаниите. Бюджетът на програмата, която включва три модула, е 1 млн. лева.

Четири нови програми и променени модули в останалите 13 бяха представени на пресконференция от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, предаде БГНЕС.

Красимир Вълчев: Децата трябва да придобият всички ключови умения в училище, а не само част от тях

"Трябва така да направим, че децата да придобият всички ключови умения в училище, а не само езиковите или тези в областта на граждански...

"В първия модул се предвижда фирмите да влязат на краткосрочни посещения при ученици от 1 до 10 клас. Вторият е насочен към гимназиалната степен – професионални и профилирани гимназии като целта е бизнесът да влезе в конкретни часове и да ги обучават на различни технологии. Третият модул предвижда учители да отидат за кратко на обучение в IT фирми”, обясни Михайлова.

Според нея тази програма ще съкрати пътеката между бизнеса, реалната практика и теоретичните знания. Тя допълни още, че това ще даде възможност и за учителите също да обновяват знанията си, работейки с актуални практики.

Другите нови програми са "Заедно в грижата за ученика", "Мотивирани учители" и "Иновации в действие". "Голямата ни амбиция е чрез тези програми да подпомогнем модернизирането на българското образование. Средствата, които се отпускат са от държавния бюджет за 2019 г. и те са около 76 млн. лв.", обясни зам.-министърът.

МОН е създало програмата "Мотивирани учители", чрез която ще се опита да намали бъдещия недостиг на преподаватели в системата. "Тя е насочена в няколко направления. От една страна ще даде възможност на учители, които са изключително добри, да предадат своя опит в училища, в които е предизвикателство да работиш с ученици. Тяхната основна задача ще бъде да мотивират учениците. Ще се даде възможност също специалисти да придобият допълнителна квалификация на учители по предмети, в които се усеща липса на кадри, като астрономия, физика, математика, информатика и информационни технологии. Учители, които в момента преподават, могат да придобият и друга квалификация“, обясни Михайлова.

IТ секторът си прави сметка да се възползва от носталгията на българите в чужбина

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали в България, други 21% се колебаят. Над половината от сънародн...

Ръководителят на програмата обяви, че по нея 80 учители - корпус от най-добрите учители, ще могат да отидат да преподават в най-трудните училища, 100 учители ще могат да получат допълнителна специализация, а други 100 ще могат да придобият педагогическа специалност.

По другата нова Национална програма „Заедно в грижата за ученика”, чийто бюджет е 1 млн. лв. ще бъде осигурена плавната адаптация на децата, постъпващи в детска градина и преминаването им в училище.

Наред с новите програми се заделят повече средства за НП „Ученически олимпиади и състезания”. Предстои новите програми и залегналите промени в останалите 13 да бъдат качени в сайта на МОН за обществено обсъждане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...