МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище

117910
МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище
Снимка: БГНЕС

За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще трябва скачат по 151 см за „отличен“, докато при момичетата на същата възраст метърът трябва да показва 135 см. 18-годишните абитуриенти пък ще трябва да пробягат 200 м в рамките на по-малко от 33,10 секунди, а преди да се качат на високите обувки, девойките ще трябва да минат същото разстояние за под 39,15 секунди.

Това предвижда проектът на „Система за оценка на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас“, предложен за обществено обсъждане от просветния министър Красимир Вълчев, пише вестник "Монитор".

Учредиха обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президентството

В президентската институция днес се състоя учредителното заседание на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към държавния г...

Освен бягане на 200 метра и скок на дължина от място нормативите на учениците от 6 до 18 години включват още три теста - бягане на 30 м, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава и тест за ловкост. Спрямо досегашните упражнения, които правеха учениците, за да покрият нормативите, от следващата учебна година ще отпаднат бягане на 300 м за момичета и 600 м за момчета, изправяне от тилен лег (коремни преси) за момичета, както и тестовете за пъргавина.

Оценките от различните упражненията могат да се получат по два начина - 20-точкова скала или чрез определяне на интервали по шестобалната оценъчна система. И при двата варианта на оценяване учениците трябва да имат резултати от всички пет теста, за да могат да получат оценка по предмета.

Ако учителите използват 20-точковата скала, учениците, завоювали от 1 до 3 точки от първи до трети клас, имат „незадоволителна оценка“, докато по-големите - от 4-ти до 12-и клас, получават „слаб 2“. Това например са 6-годишни момичета, които не могат да хвърлят топка с тегло 1 кг на повече от 128 см, или пък 16-годишни момчета, които не могат да направят теста за ловкост за под 20,23 секунди.

Учениците, които са изкарали 4-7 точки, връзват тройката, а тези с между 8 и 14 точки получават „добър 4“. Покрилите норматив, отговарящ на 15, 16 или 17 точки, имат „много добър 5“, а отличниците трябва да са показали резултат за над 18 точки. Това могат да са момичета на 9 години, които бягат 30 метра за по-малко от 5,62 секунди, или момчета на 13, които скачат от място на повече от 213 см. По шестобалната система оценката се определя спрямо пола и възрастта на изпитвания ученик. След като той изпълни дадено упражнение, учителят проверява на каква оценка отговаря резултатът му. Например 8-годишно момче получава „много добър 5“, ако бяга 200 метра между 50,85 и 45,43 секунди, а 13-годишни момичета изкарват „среден 3“, когато скачат от място между 109 и 133 см.

Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас

"Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за...

Новата система е разработената от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com