X
 
 

МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище

29871 2
МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище
Снимка: БГНЕС
За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще трябва скачат по 151 см за „отличен“, докато при момичетата на същата възраст метърът трябва да показва 135 см. 18-годишните абитуриенти пък ще трябва да пробягат 200 м в рамките на по-малко от 33,10 секунди, а преди да се качат на високите обувки, девойките ще трябва да минат същото разстояние за под 39,15 секунди.

Това предвижда проектът на „Система за оценка на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас“, предложен за обществено обсъждане от просветния министър Красимир Вълчев, пише вестник "Монитор".

Учредиха обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президентството

В президентската институция днес се състоя учредителното заседание на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към държавния г...

Освен бягане на 200 метра и скок на дължина от място нормативите на учениците от 6 до 18 години включват още три теста - бягане на 30 м, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава и тест за ловкост. Спрямо досегашните упражнения, които правеха учениците, за да покрият нормативите, от следващата учебна година ще отпаднат бягане на 300 м за момичета и 600 м за момчета, изправяне от тилен лег (коремни преси) за момичета, както и тестовете за пъргавина.

Оценките от различните упражненията могат да се получат по два начина - 20-точкова скала или чрез определяне на интервали по шестобалната оценъчна система. И при двата варианта на оценяване учениците трябва да имат резултати от всички пет теста, за да могат да получат оценка по предмета.

Ако учителите използват 20-точковата скала, учениците, завоювали от 1 до 3 точки от първи до трети клас, имат „незадоволителна оценка“, докато по-големите - от 4-ти до 12-и клас, получават „слаб 2“. Това например са 6-годишни момичета, които не могат да хвърлят топка с тегло 1 кг на повече от 128 см, или пък 16-годишни момчета, които не могат да направят теста за ловкост за под 20,23 секунди.

Учениците, които са изкарали 4-7 точки, връзват тройката, а тези с между 8 и 14 точки получават „добър 4“. Покрилите норматив, отговарящ на 15, 16 или 17 точки, имат „много добър 5“, а отличниците трябва да са показали резултат за над 18 точки. Това могат да са момичета на 9 години, които бягат 30 метра за по-малко от 5,62 секунди, или момчета на 13, които скачат от място на повече от 213 см. По шестобалната система оценката се определя спрямо пола и възрастта на изпитвания ученик. След като той изпълни дадено упражнение, учителят проверява на каква оценка отговаря резултатът му. Например 8-годишно момче получава „много добър 5“, ако бяга 200 метра между 50,85 и 45,43 секунди, а 13-годишни момичета изкарват „среден 3“, когато скачат от място между 109 и 133 см.

Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас

"Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за...

Новата система е разработената от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Actualno.com

Етикети:

  • българин 1 българин преди 9 месеца Профил на трол?
    Брей, най-после основният проблем в образованието е решен, учениците неграмотни, но оценени физически по нова методика и дали тя е по-добра от старата, надали, ама шум се вдига и кипи усилен, безсмислен труд като в соца, а това на кого и за какво служи?!
  • 1.1 преди 8 месеца Профил на трол?
    Опитват се да намалят нормите до доста леки, за да могат да изкласят дебелите ученици. Във ВУЗ-овете изобщо не бива да има физическо. То трябва да е факултативно.Дори и в училищата е редно да е факултативно след 4-ти клас.
    : 1 !
Последно в Актуално