На прага на учебната година: Учителите масово не желаят да се ваксинират

14508
На прага на учебната година: Учителите масово не желаят да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

По данни на Министерството на образованието педагогическите специалисти в България със завършен ваксинационен цикъл са едва 28,5%, а непедагогическите специалисти – 20,6%. Данните са от анкети на Регионалните управления на образованието. Някои преподаватели обаче осъждат не само ваксините, но и събирането на такава информация.

"Това директно удря по правото на медицинска тайна и по GDPR. Никой няма право да ви пита дали сте ваксинирани", казва в ефира на БНР Яна Шишкова, преподавател по китайски език в София.

854 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас

Други се колебаят, тъй като ваксините срещу COVID-19 бяха разработени по-малко от година след началото на пандемията „Медицината достатъчно е напреднала, за да може да развие една наистина добра ваксина, която да е безопасна, но все пак наистина трябва да мине някакво време“, казва пред Дойче Веле учителката Вяра Петрова. Разрешените в момента ваксини са преминали през всички необходими изпитвания и са доказано ефективни и безопасни, припомнят често от Министерството на здравеопазването. Но това не променя картината.

Здравният министър Стойчо Кацаров потвърди в четвъртък, че новата учебна година ще започне присъствено. Това става на фона на започнала т.нар. четвърта вълна от COVID-19, с близо 4 хиляди души в болниците и висока смъртност, която поставя България в много по-лоша ситуация от всички други държави в Европейския съюз (ЕС). Това повдига два въпроса. Единият е как да се съберат на едно място учители и ученици, след като голяма част от тях не са предпазени. И другият: Защо българските учители не желаят да се ваксинират?

Защо все пак?

Учители: Държавата не прави нищо, за да гарантира присъственото обучение

Страсти и тревоги около начина, по който ще започне учебната година. Разнопосочни са и мненията за това как да работят училищата. &bdq...

“Това си е пак типично българска черта“, казва Чапаров и добавя:

„Дали си учител, или не, тук няма никакво значение. Според мен цялата работа е, че голяма част от българите не вярват във ваксините”. „Основна причина за това е тази дезинформация, че ваксината може да повлияе на фертилитета на младите жени. Сред тях това е първа и най-важна причина. То върви в комплект с това, че няма достатъчно клинични изследвания върху бременните“, казва Джасим. „Между другото, вече е доказано, че коронавирусът е изключително опасен за плода. Това не успява да надделее над другото“, допълва той.

Лъчезар Томов за COVID ситуацията у нас: Очаква ни тежка есен

Световната здравна организация казва, че ваксините срещу коронавируса са безопасни за бременни и кърмещи жени и дори препоръча и те да се имунизират, пише "Свободна европа".

А другите мерки?

СЗО: Учителите трябва да бъдат приоритетна група за ваксиниране срещу Covid-19

Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу Covid-19, за да могат училищата в Европа и...

И все пак независимо дали заради личната свобода или заради страха от фалшиви новини, над две трети от учителите все още не са се ваксинирали, или поне не напълно.

Според учителите останалите мерки, които ще важат за училищата като носене на маски, спазване на дистанция, проветряване на класните стаи, трудно се спазват в училищна среда.

„Никаква хигиена, никакво спазване на дистанция не може между малки деца“, казва Микаела Иванова за най-малките. Росен Чапаров твърди, че междинните класове, пети и шести например, обикновено са по-изпълнителни, докато най-големите – по-рядко. И все пак не възрастта е водещ фактор според двамата преподаватели, а културата, в която израстват децата.

„Това е до самия ученик, до възпитанието, средата, начина на мислене“, казва Чапаров.

Защо присъственото обучение се предпочита

Адвокат: Директори масово принуждават и заплашват учителите да се ваксинират

Автономна работническа конфедерация сигнализира за натиск и масови уволнения при учителите, които не желаят да се ваксинират. Публикува...

За момента според учителите присъственото обучение като че ли няма добра алтернатива въпреки рисковете, които носи.

„Разбира се, присъственото е за предпочитане. Живият контакт с учениците не може да бъде заменен с компютърни програми“, казва Чапаров. Тъй като часовете се провеждат предимно при изключени камери, за да не се претоварва мрежата, учителите често не виждат дали ученикът пише, внимава и дори дали е пред компютъра.

„Когато учениците са пред мен, аз мога да видя по погледи, по реакции кой как работи. Също така сякаш по-често се случва да се препращат домашни работи от един на друг ученик, отколкото когато са присъствено“, казва още той.

По думите на Чапаров електронното обучение се възприема от много ученици като по-олекотено, докато на други „действа доста демотивиращо“.

„Специално за математиката, пък и за други науки, има полза от електронното обучение дотолкова, доколкото можеш да подадеш повече електронен материал. Да направиш по-бързо онагледяване на информацията. Имам предвид линкове, различни програми. Това е плюсът. Но всичко друго е минус“, твърди Чапаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com