На първо четене: Учебниците до 12 клас стават безплатни

6035
На първо четене: Учебниците до 12 клас стават безплатни
Снимка: БГНЕС

Държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха депутатите, одобрявайки с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за училищно и предучилищно образование, предложени от БСП.

Необходимите средства за мярката към момента възлизат на около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн. лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите. Не е ясно обаче откъде ще дойдат парите за нея, тъй като очевидно няма се приеме бюджет, а ще бъде удължен сегашният.

В момента безплатни са учебниците от 1 до 7 клас, като социалистите отдавна настояват държавата да предоставя учебници и за гимназистите, за да има равен достъп за всички.

"Цените на учебниците затрудняват редица семейства", посочи по време на дебатите днес в зала Веска Ненчева от левицата и един от авторите на промените. "Този въпрос има много дълбок социален смисъл, бихме помогнали на близо 300 хил. деца и техните семейства", подчерта и лидерът БСП Корнелия Нинова, по думите ѝ мярката е вкарана в закона за удължаване на бюджета.

От "Български възход" обявиха, че между двете четения ще настояват да бъдат включени и електронните учебници. Още по темата: Училищен директор: Сегашните учебници и учебни програми са неразбираеми за децата

Мукаддес Налбант заяви подкрепа на ДПС за законопроекта. Между двете четения те ще предложат промени в някои от сроковете, защото сумата от около 80 млн.лв. я няма до приемането на нов бюджет за 2023г.

"Разумно е да се започне с общообразователните дисциплини при наличие на бюджетна обезпеченост", каза бившият просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ. По принцип, отбеляза той, първо се предлага да бъдат осигурени средства, но явно колегите казват, като не можахме да осигурим средства, дайте да задължим МОН да намери такива.

Затова, според него, трябва да се намери решение за отлагателен срок - законопроектът да не влезе в сила от догодина, а от 2024 г., като и дали да не се направи на две крачки - за професионалните и профилираните дисциплини да се даде още малко време на изпълнителната власт да реализира този ангажимент.

Николай Денков от "Продължаваме промяната" заяви, че те подкрепят безплатни учебници за обощообразователните предмети от 1 до 12 клас. Според него средствата за тях ще могат да бъдат осигурени за 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование