НПО сигнализира за "грандиозна корупция" по любима на Кунева програма

9444
НПО сигнализира за "грандиозна корупция" по любима на Кунева програма
Снимка: БГНЕС

Официален сигнал за „грандиозна корупция“ и неправилно разпределение на европейски средства по ОП „Наука в образование и интелигентен растеж“ подаде Сдружение „Азбукари“. Сигналът касае три сдеружения с нестопанска цел, които печелят общо около 1,2 млн. лева за дейности по интеграция на ученици от етнически малцинства или ученици-бежанци.

Според „Азбукари“ става въпрос за „два клонирани проекта“. Първият е на НПО „Детски радости“ и е за 619 394,76 лева, а вторият – на НПО „Деца на слънчева земя“ и е за 618 995,89 лева. В УС и на двете организации личи името на Пламен Василев Найденов.

Ще има ли щастлив край приказката с еврофондовете за образованието ни?

Има ли връзка между оставката на бившия образователен министър Тодор Танев и предвидените за периода 2014 – 2020 година 1,3 млрд....

Друга процедура е съмнителната процедура е с номер BG05M20P001-3.001 “Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“. За нея сигнализира „Национална мрежа за децата“. Трите кандидатстващи НПО-та са „Детски свят – щастливо детство“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“, като те са управлявани от едни и същи лица и са с едно и също седалище, а проектите им са изготвени на принципа „копи-пейст“, твърдят подателите на сигнала.

По мнението на „Азбукари“ всички тези пет проекта са свързани и целят „подобаващо усвояване“ на над 2,7 млн. лева. Самото сдружение е кандидатствало с проект за интеграция на ученици от етнически малцинства и ученици-бежанци, но е отхвърлено. „Амбицираните да надхитрят държавата и останалите кандидати сдружения са регистрирани в съда няколко дни преди официалния краен срок за подаване на проектни предложения. Буди недоумение, как точно тези новородени, със специална задача сдружения с нестопанска цел, получават високи оценки от "независимата" комисия, в частта за опита на кандидата и неговия бекграунд. Едва ли организации на няколко дни, без никакъв предходен опит и доказани на практика възможности, могат да убедят комисията, че капацитетът на кандидатите заслужава висока оценка. Призоваваме да обърнете внимание, че дори и насоките за кандидатстване по гореописаната програма бяха променени в процес на оценяване на проектите, което подсказва, че злоупотребите с разходването на средствата по Оперативната програма са повече от стряскащи.”, пише в своята жалба „Азбукари“.

В началото на юни тази година бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев директно призова образователния министър Меглена Кунева да обяви чии и какви проекти са класирани да спечелят пари точно за интеграция на ученици от малцинствата и ученици-бежанци. "Защо не вземете да обявите проектите, които са класиране, като се борите с корупцията”, призова той.

Припомняме, че след скандал с размествания в учебните програми предишният образователен министър Тодор Танев подаде оставка. Тогава имаше упорити слухове, че „му е скроена шапка“, защото е бил „несговорчив“ за парите по ОП „Наука в образование и интелигентен растеж“. След като стана министър, Меглена Кунева назначи Красимир Киряков, който е специалист по европроекти.

Може да преборим демографската криза с интегрирани бежанци

Бежанците, които искат да се интегрират в България, ще бъдат вписани в регистъра на населението от кмета или от назначено от него длъжн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com