Кунева за оставката на проф. Денков: Намерих човек за европроекти

3141
Кунева за оставката на проф. Денков: Намерих човек за европроекти
Снимка: БГНЕС

Имах пълното право от Бойко Борисов да направя такива промени в политическия кабинет на МОН. Всеки заместник-министър е член на политическия кабинет. Така образователният министър Меглена Кунева отговори на въпрос на депутата от „Атака” проф. Станилов, който я попита какви са истинските причини за освобождаване на зам.-образователния министър проф. Николай Денков.

По думите на Кунева тя е предложила да се направи ресор, който да е свързан с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Намерихме човек, който разбира точно от това – от работа с европроекти с висока стойност, каза вицепремиерът. Предложих на проф. Денков да води наука и висше образование, но той отказа, заяви Кунева. Тя добави, че не прави чест на проф. Станилов да намеква друго.

4,2 млн. лв. се дават допълнително за извънучилищните педагогически учреждения

Правителството одобри допълнителни средства в рамките на 4,2 млн. лв. за извънучилищните педагогически учреждения за тази година. Това ...

Самият Станилов отговори, че новият човек има опит в „земеделски проекти”. Явно има нещо друго, което в следващите месеци ще излезе на бял свят, убеден беше народният представител. Моля ви, дайте шанс на самия себе си да се усъмните, отвърна Кунева.

Припомняме, че дни преди оставката на проф. Денков Меглена Кунева освободи още един свой заместник - проф. Костадин Костадинов, и назначи на негово място Красимир Киряков, който е специалист по европроекти, но не идва от научните среди.

Неофициално

Източник на в. "Сега" казва, че проф. Денков е бил умишлено изолиран от работата по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", а новият екип на Кунева е пратил делегация до Брюксел в опит да издейства промени в нея. От ЕК обаче отговорили, че фокусът трябва да е единствено към бързо стартиране на подготвените вече мерки. Източникът твърди, че всички документи по двете мерки за наука са били готови и са чакали над месец подпис от Кунева. "Големият въпрос е кой ще влезе в оценителните комисии, които ще одобряват проектите, точно тук е заровено кучето", коментира запознат с подготовката на програмата. По думите му екипът на проф. Денков е подготвил покана за външни, независими оценители, която е била одобрена от ЕК. С влизането на новия екип на Кунева в МОН обаче правилата за избирането им могат да се променят.

Подалият оставка зам.-образователен министър: Свърших нещо полезно

Можах ли да свърша нещо полезно - да. Можеше ли да продължа да бъда по-полезен навън, отколкото вътре, отговорът е не. Така че всичко с...

В етап на оценка или в краен етап на подготовка са важните проекти за рейтинговата система на висшите училища, за квалификация на учителите и за извънкласни дейности на учениците. Вече стартиралите и подготвените за стартиране през 2016 г. проекти ще подпомогнат 446 750 ученици, 9300 деца в детските градини, 21 500 учители и преподаватели във висши училища, 68 700 студенти и 750 млади учени и водещи изследователи.

Именно ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" беше посочена като истинската причина за отстраняването на предишния образователен министър проф. Тодор Танев. Причината е, че с нея до 2020 година в България ще се налеят 1,3 млрд. лева. Въпросът обаче е как точно ще бъдат разпределени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com