От тази есен - един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

15805
От тази есен - един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение
Снимка: БГНЕС

„Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до 20% от задължителните и избираемите предмети да се изучават в електронна среда от разстояние“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от БГНЕС.

Заместник-министър Михайлова участват в заседанието на ресорната парламентарна комисия, за да запознае народните представители с информацията за предстоящата наесен нова учебна година. Тя подчерта, че заради епидемията от коронавирус училищата сами ще определят колко от дисциплините да се изучават дистанционно. „Могат да бъдат и 5%“, даде за пример Михайлова.

Според нея повод за мярката са станали добрите практики, които българските училища са демонстрирали по време на епидемията и извънредното положение.

МОН обмисля 20% от часовете в училище да бъдат дистанционни

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени...

„По отношение на самото обучение имаме една успешно завършена учебна година, което е най-големият плюс на обучението от разстояние. Оттам насетне голяма част от по-големите ученици бяха изключително мотивирани да развиват качества като самостоятелно учене, умения за организация и други“, обясни заместник-министър, която припомни, че мярката е предложение единствено за училищата, които са в прогимназиален и гимназиален етап.

Таня Михайлова коментира и предложението за въвеждане на различна продължителност на междучасията. „Където е възможно, там ще се въведат. В момента тече среща в министерството с представители на Министерството на здравеопазването, на родителски организации, на директори, за да може да има по-ясно разписан протокол. Там, където е възможно – да, така ще се направи. Където не е, ще се търсят други начини“, обясни тя и допълни, че най-важно е да няма смесване на учениците от началния етап с тези от по-горните класове.

„Нека да си кажем – да очакваме физическа дистанция да спазват учениците в начален етап и в детски градини, това не е възможно! Важното е самите те да знаят да се пазят и да се дезинфекцира. Учениците и децата са групата, която най-малко е застрашена, но ние мислим за родителите, бабите им, дядовците им, както и за колегите-учители“, допълни още заместник-министърът.

Като част от противоепидемичните мерки се обсъжда и възможността за сепаратизацията на учениците – един клас в една класна стая, ако това е възможно, както и задължителна и честа дезинфекция.

Изчисление: Колко струва подготовката на първокласник за училище

Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша ще н...

Същевременно просветният министър Красимир Вълчев заяви, че е взето решение новата учебна година да стартира присъствено, предаде „Фокус“. Според него това решение е единственото логично в тази ситуация. „Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените здравни протоколи", категоричен е просветният министър.

По думите му по отношение на организацията училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост за обучение в електронна среда за кратък период. „Било то 3,5 или 7 учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо да направи анализ на ситуацията и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт“, каза още Вълчев. „Обединихме се, че трябва да търсим организационните варианти и здравните протоколи, които да направят така, че най-малко дни да се наложи да се обучават в неприсъствено учениците в начален етап. Първи клас е още по-важен от 2, 3 и 4 и затова ще предоставим няколко варианта. Предвид спецификата на образователните институции считаме, че те не могат да бъдат задължителни. Те ще бъдат препоръчителни“, каза още министърът.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование